Gemeente De Marne


De nacht van de vleermuis en de nachtvlinder 2011

Zaterdag 25 juni vanaf 20.30 uur, Domies Toen en Buitenplaats Noordkust Pieterburen

Vleermuizen zie je alleen in de schemering en nachtvlinders in het donker. Als je vleermuizen en nachtvlinders wilt zien moet je dus wachten tot het donker is. Domies Toen, St. Oude Groninger Kerken, de werkgroep "Samen duurzaam" gemeente De Marne en Winsum en Groninger Landschap hebben een avondvullend programma opgezet met culturele activiteiten en informatie in een afwisselend programma op verschillende plekken in Domies Toen, de Petruskerk en de Buitenplaats.

Zowel in de Theeschenkerij van Domies Toen als in de Buitenplaats is informatie en literatuur over vleermuizen en nachtvlinders. De werkgroep 'vleermuizen' houdt een inleiding en laat zien hoe je vleermuizen kunt ontdekken, d.m.v. sensoren en brillen. De vlinderstichting vertoont afbeeldingen van nachtvlinders en laat ze, als het donker is, zien. In de Buitenplaats zijn films te zien over beide onderwerpen.

Op het terras van de Theeschenkerij en het buitenterras worden drankjes en hapjes geserveerd, met akoestische muziek als omlijsting. In de Petruskerk is een klassieke programma met solisten, een koor, Jeljer Vlieg op het orgel en koperblazers van Orpheus. Arnold Veeman componeerde een muzikaal werk voor koor, koper en orgel. In de Buitenplaats kunnen kinderen worden geschminkt.

In Domies Toen (de tuin) heeft een waarzegster zitting in het Prieel, bij de zonnewijzer worden historische verhalen verteld en er is afwisselend vioolspel in de tuin en op de dijk.

Kasper Peters en Fieke, dichters, lezen in de tuin. Op het terras van de Buitenplaats en in de tuin is straattheater. Vanaf de Buitenplaats kan men fietsen of steppen naar de Dobbe (kolk) en de dijk. De tractor met huifkar heeft een 2-tal tochten naar de waddendijk, daar zijn ook sterrenkundigen met uitleg.

Leens, 22 juni 2011.