Gemeente Doetinchem

Veteranendag in Doetinchem

Persbericht, 23 juni 2011

Zaterdag 25 juni wordt voor de zevende keer de Nederlandse Veteranendag georganiseerd in Den Haag. Ook in Doetinchem eren we op deze dag alle veteranen, die sinds de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de regering zijn ingezet in oorlogsomstandigheden of in vergelijkbare situaties.

Veteranendag is naast een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen een middel om het Nederlandse publiek een completer beeld te geven over het werk van militairen.

Veteranen in de gemeente
Bij veteranen wordt vooral gedacht aan de strijders in Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de groep jonge veteranen wordt steeds groter. Militairen die deelnamen aan vredesmissies, bijvoorbeeld in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak of Afghanistan. Dit zijn ook mensen uit onze directe omgeving. Zo kent Doetinchem 314 militaire veteranen.

Programma Doetinchem
Veel veteranen bezoeken de plechtigheid in de Ridderzaal, het defilé en de manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Iedereen die niet in de gelegenheid is om naar Den Haag te gaan, is van harte uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Hart van Doetinchem, Rozengaardseweg 3. Uiteraard zijn ook de partners, kinderen en/of kleinkinderen van de veteranen van harte welkom.

Het programma in Doetinchem begint om 10.00 uur. Na een welkomstwoord door burgemeester Kaiser gaat hij in gesprek met enkele veteranen. Rond 11.15 uur wordt het programma afgesloten met een groepsfoto van alle veteranen. Voorafgaand aan deze bijeenkomst vindt om 09.30 uur een korte herdenking plaats bij het monument van de Oud Indiëgangers in het Mark Tennantplantsoen. Na deze herdenking is er voor iedereen de gelegenheid om bloemen te leggen.