Rochdale


23 juni 2011
Dag van Architectuur in Grubbehoeve

Bewoonster van Grubbehoeve Karin Moor krijgt van Brigitte de Maar, directeur Rochdale Projectontwikkeling, op 25 juni een boek waarin zij is geinterviewd.

Het boek is getiteld 'Daar waar ik woon', en gaat over plattegronden en is geschreven aan de hand van persoonlijke verhalen van onder meer bewoners van Grubbehoeve uit Amsterdam Zuidoost. Met behulp van de plattegrond die op een creatieve manier met foto's is ingevuld, laten ze zien hoe zij zelf hun huis tot hun thuis hebben gemaakt. Opdrachtgever is Woningstichting Rochdale. Er worden rondleidingen gegeven door architect Koen Crabbendam in en rondom het de flat Grubbehoeve. In de gemeenschappelijke ruimte van Grubbehoeve zijn diverse films te zien over de vernieuwing van Zuidoost. Er is ook gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Tijden veranderen
Het boek komt met verrassende resultaten. Zo blijkt uit de verhalen van de bewoners en de manier waarop zij de plattegrond hebben ingevuld, dat de plek belangrijker is dan het aantal kamers of de oppervlakte van de woonkamer. Verder wordt duidelijk dat de tijden veranderen, en dat de woonwensen van mensen heel divers zijn. Dé standaard bewoner bestaat niet. Toch zijn veel huizen wel ooit gebouwd voor een gezin en dat terwijl 55% van de huizen in A'dam nu wordt bewoond door slechts één persoon. Bijna 20% betreft een huishouden van twee volwassenen. De rest bestaat uit éénoudergezinnen (10%) en gezinnen (15%). Kortom: huizen gebouwd voor gezinnen worden slechts in 25% als zodanig gebruikt. In het boek zijn ook bewoners geïnterviewd woonachtig in complexen in de Staatsliedenbuurt en in een woon-zorgcomplex in Purmerend.

Expertmeeting
Uit een expertmeeting georganiseerd door Rochdale naar aanleiding van het boek is naar voren gekomen dat de ideale plattegrond flexibel is, en degenen die plattegronden maken, in het proces nog beter moeten luisteren naar degenen die er gebruik van gaan maken. "We zijn teveel gefocust op de buitenkant terwijl de plattegrond de `sleutel' is tot succesvol en prettig wonen. Al die prijzen voor de buitenkant zijn mooi, maar laten we eens wat meer gaan kijken naar de binnenkant", aldus bestuursvoorzitter Hester van Buren van Rochdale. Om de klant nog beter te kunnen bedienen, gaat Rochdale naar (nieuwe) manieren zoeken om naar deze klant te luisteren. Het resultaat zou ook in Zuidoost moeten leiden naar een flexibelere plattegrond voor diverse oppervlaktes.