Gemeente Zwolle

Denk om veiligheid bij kijken naar TT-uittocht

Zaterdag 25 juni kijken duizenden bezoekers vanaf de bermen langs de A28 tussen het knooppunt Lankhorst en Zwolle naar de huiswaartskerende bezoekers van de TT in Assen.

Kijken is leuk, maar niet altijd zonder gevaar. Daarom vragen de gemeenten Staphorst en Zwolle, de Politie IJsselland en Rijkswaterstaat extra aandacht voor de veiligheid tijdens de TT-terugtocht op 25 juni over de A28 voor zowel de weggebruikers als de toeschouwers.

Van twee naar drie stroken

Door de gewijzigde situatie op de A28 tussen Staphorst en Zwolle kan de veiligheid van weggebruiker en toeschouwer in gevaar komen. In tegenstelling tot de voorgaande twee jaar is het weggedeelte tussen Staphorst en Zwolle vrij van verbredingswerkzaamheden en bestaat het nu uit drie rijstroken.

Terwijl verleden jaar nog maar stapvoets gereden kon worden, verwacht Rijkswaterstaat dat met de nu beschikbare ruimte de snelheid van het passerende verkeer dit jaar hoger zal liggen

Op het randje

Onder het publiek in de bermen heerst meestal een uitgelaten stemming, waarbij men soms wel de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Zo hebben politiemensen en weginspecteurs van Rijkswaterstaat geconstateerd dat men af en toe veel te dicht bij de weg kwam.

Ook liet men wel eens kinderen spelen in de buurt van de vluchtstrook. In een enkel geval staken zelfs shovels en hoogwerkers tot boven het wegdek uit. Of werden er vuurtjes gestookt waarbij de rook zorgde voor onveilige situaties op de weg door afleiding en slecht zicht. Daarnaast was er soms zelfs sprake van interactie tussen het stilstaande verkeer en het publiek.

Als dit jaar door de nieuwe situatie op de A28 het verkeer inderdaad een hogere snelheid heeft, kunnen genoemde acties verkeersonveilige toestanden veroorzaken. Juist daarvoor willen politie, gemeente Zwolle, gemeente Staphorst en Rijkswaterstaat weggebruikers en toeschouwers waarschuwen.

Tips


* Blijf achter de sloot of vangrail kijken;
* Ga nooit op de vluchtstrook staan;

* Hang geen spandoeken op aan viaducten e.d., het losraken van een spandoek is levensgevaarlijk als deze op de weg valt;
* Stook geen vuurtjes, het leidt weggebruikers af en de rook kan het zicht ernstig belemmeren.

Op de dag zelf krijgen toeschouwers via een flyer ook de tips om de TT-uittocht zo veilig mogelijk te bekijken.

* Dit is een gezamenlijk persbericht van Politie IJsselland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Staphorst en Zwolle.