Gemeente Rotterdam

burgemeester aboutaleb naar brazilië

24 juni 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt van 25 t/m 30 juni een bezoek aan Rio de Janeiro en São Paulo met een delegatie van het Havenbedrijf.

Op de agenda staan besprekingen met Braziliaanse bestuurders, directies van Braziliaanse bedrijven met vestigingen in de regio Rotterdam en potentiële investeerders. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakt een tournee door Zuid-Amerika en gaat voor het eerst naar Brazilië. Voorafgaand aan de concerten in Rio de Janeiro en São Paulo op 27 en 28 juni biedt de Rotterdamse delegatie de Braziliaanse bestuurders en zakenrelaties een ontvangst aan.

De burgemeester bezoekt zijn collega's van São Paulo en Rio de Janeiro en voert besprekingen met de top van de bedrijven Braskem (petrochemie), Odebrecht (engineering & construction), EBX (olie & gas) en Petrobras (olie). Ook staat een ontmoeting met de gouverneur van de deelstaat São Paulo, de belangrijkste economische regio van Brazilië, op het programma.

RPhO
Deze zomer, als opmaat voor het seizoen 2011/12, maakt het Rotterdams Philharmonisch een tournee naar Peru, Brazilië en Argentinië. Het orkest speelt daar in de belangrijkste zalen van Zuid-Amerika, waaronder Lima, Rio de Janeiro, São Paulo en Buenos Aires. Burgemeester Aboutaleb en directeur Havenbedrijf Hans Smits bezoeken de concerten in Rio en São Paulo met hun bestuurlijke en zakenrelaties. Voorafgaand krijgen zij een ontvangst aangeboden door gemeente en Havenbedrijf Rotterdam NV.

Brazilië
Rio de Janeiro is de thuisbasis van enkele grote klanten van de Rotterdamse haven en het centrum van de Braziliaanse olie-industrie. Een goede relatie met Brazilië als een van de opkomende economieën is onontbeerlijk. Sinds jaar en dag is de Rotterdamse haven de bestemming van Braziliaanse exportproducten als ijzererts en fruit. Vanuit het bedrijfsleven is veel belangstelling voor nieuwe contacten in diverse sectoren (metaal, olie en gas, logistiek), o.a. vanwege de opkomst van Brazilië als exporteur van ethanol en andere biobrandstoffen.

De relatie met Brazilië bestaat uit een scala van haven- en handelscontacten, culturele contacten en acquisitiedossiers. Daarnaast zijn er groeiende bestuurlijke en politieke contacten met een aantal voor Rotterdam belangrijke steden en regio's, zoals São Paulo.