Liander


Green Zapper wint Green Dream District

27 juni 2011

Arnhem - Afgelopen zaterdag 25 juni werd tijdens de finale van het tv-programma Green Dream District de meest duurzame uitvinding van 2011 bekendgemaakt. De 12-jarige Bronti ontwierp de Green Zapper, een afstandbediening die je schudt om energie op te wekken.

Schudden voor gebruik
Door de afstandsbediening te schudden, wek je energie op waarmee de afstandbediening werkt. In een eerdere uitzending was te zien dat we in Nederland jaarlijks 24 miljoen batterijen gebruiken voor al onze afstandsbedieningen. Met de Green Zapper is een groot deel hiervan niet meer nodig.

Hoog bezoek
Een extra prijs, de zogenaamde Dream Prize, is bestemd voor het meest creatieve idee. Deze prijs is in het leven geroepen om kinderen te stimuleren om te durven dromen. Prinses Laurentien reikte deze prijs uit aan Tutku Kaymak en Evy Speets (10 en 9 jaar) voor hun Sea Rubbish Sucker. Dit is een waterstofzuiger om de `great pacific garbage patch' op te ruimen. Deze stofzuiger ziet eruit als een walvis om de vissen af te schrikken, zodat zij niet in deze stofzuiger terecht komen. Prinses Laurentien stimuleert vanuit haar stichting de Missing Chapter Foundation het contact tussen besluitvormers, jonge professionals en kinderen waarbij de ideeën en oplossingen van kinderen voor een duurzame wereld altijd centraal staan.

IMG_winnaars_green_dream_2011

Over de wedstrijd
Bij het tv-programma Green Dream District kregen jonge uitvinders tussen de 9 en 19 jaar de kans om innovatieve en duurzame oplossingen te bedenken. Ze maakten daarmee kans op geldprijzen van 5000, 2000 en 1000 euro. Het programma heeft in totaal meer dan 500 aanmeldingen ontvangen. De beste 36 ideeën zijn in 12 uitzendingen gepresenteerd door de bedenkers. In uitzending 8 was het winnende idee te zien en werd aangetoond door Greencoach Enno Beenes van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen dat Bronti's idee haalbaar en uitvoerbaar is. De jury bestond uit Edwin Groot van Liander, Hans Overdiep van GasTerra en Pauline van Dulken-Jansen van stichting Bizworld.

Winnaar designfiets
Liander koppelde een online actie aan de sponsoring van Green Dream District en verlootte een hippe designfiets. Lennard Mohr uit Velp is de winnaar doordat hij drie vragen goed beantwoordde over de Liander-filmpjes die te zien waren tijdens de uitzendingen.

Liander en Green Dream District
Liander werkte afgelopen seizoen als sponsor mee aan Green Dream District, dat werd uitgezonden op National Geographic Channel. In elke aflevering lieten we zien wat onze taken en verantwoordelijkheden als netbeheerder zijn en hoe we voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Klik hier om de filmpjes van Liander te bekijken.
Zie het origineel