Dienstenbond CNV

Nieuws

24 juni 2011

Loonsverhoging Grafimedia 0,5% per 1 juli 2011

Alle medewerkers in de Grafimedia hebben per 1 juli 2011 recht op 0,5% loonsverhoging. Dit is afgesproken in de huidige cao die loopt tot 31 januari 2012.

Vorig jaar heeft CNV Media een cao gesloten voor de periode van 1 februari 2010 tot en met 31 januari 2012. Deze cao kwam gezien de moeilijke situatie waarin de Grafimedia verkeert (krimp van 20% in afgelopen 2 jaar) en gezien de loonsverhogingen in de vorige cao (3 maal 2,75% verhoging) moeizaam tot stand. Daarom heeft u in 2010 geen algemene loonsverhoging gekregen.

Per 1 juli 2011 heeft u echter weer recht op een loonsverhoging van 0,5%. Per 1 januari 2012 volgt wederom een loonsverhoging van 0,5%. CNV Media adviseert u uw loonstrook van juli te controleren of de loonsverhoging van 0,5% is doorgevoerd. Mocht dat niet het geval zijn, dan adviseren wij u dit bij uw werkgever aan de orde te stellen. Mocht u er met uw werkgever niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Cao Creatieve Industrie
CNV Media is al langere tijd met de andere sociale partners in gesprek over een nieuwe cao Creatieve Industrie waar de Grafimedia cao in op zou moeten gaan. Belangrijkste redenen hiervoor zijn:
* Grafimedia krimpt, waardoor huidige sociale voorzieningen onder druk komen te staan en niet meer betaalbaar zijn. Aansluiting bij een groter geheel zou mogelijkheden bieden bepaalde sociale voorzieningen op een goede manier in stand te houden;
* De grenzen van de Grafimedia zijn niet zo duidelijk meer. Traditionele printbedrijven die onder de cao Grafimedia vallen concurreren steeds meer met communicatiebureaus, internetdrukkerijen en nieuwe media die niet onder de Grafimedia vallen, waardoor oneerlijke concurrentie plaatsvindt;
* De cao Grafimedia is een sterk regulerende cao, terwijl jonge medewerkers meer behoefte hebben om binnen bepaalde grenzen zelf te kunnen bepalen hoe hun arbeidsvoorwaarden eruit zien.

Dit is een lang en moeizaam proces, maar de verwachting is dat na de zomer concreet gaat worden hoe die cao Creatieve Industrie eruit zou kunnen zien. Hierover zullen we dan met ondernemers en medewerkers uit de branche in gesprek gaan. Daarna zal over een aantal belangrijke onderwerpen nog worden onderhandeld tussen CNV Media en de andere sociale partners. CNV Media blijft u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Spaarloon
Het overzicht van je spaarloon in de Grafimedia is voortaan digitaal beschikbaar via www.mijngbf.nl . Via de beveiligde website kunt u het actuele saldo raadplegen en zien welke mutaties er op uw rekening hebben plaatsgevonden. Als u nog geen account heeft, moet u zich eerst registeren via dezelfde website. Wist u trouwens dat het geld op de vrije rekening (na 4 jaar op de geblokkeerde rekening te hebben gestaan) vrij door u op te nemen, elders onder te brengen of te besteden is. Het is zeker de moeite waard om daar eens naar te kijken.

Kritische leden gezocht die willen meepraten
Er gebeurt veel in de Grafimedia. Elke dag vol aan de bak. Daartegenover staat dat de afgelopen jaren ook vele reorganisaties en faillissementen hebben plaatsgevonden en dat de Grafimedia opnieuw haar positie moet bepalen en zichzelf opnieuw moet uitvinden.

CNV Media is van oudsher een vakbond die met én voor medewerkers werkt aan goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Omdat wij medewerkers belangrijk vinden. En omdat wij vinden dat daar waar het niet goed gaat het verbeterd moet worden, maar ook willen wij constructief meedenken met het bedrijf.

Zo praat CNV Media met werkgevers over het onderwerp Plezier in Werk, Leeftijdsfasebewustpersoneelsbeleid, Loopbaanontwikkeling en Opleidingen, etc.
Tegelijkertijd pakken we de zaken op die niet goed gaan. We komen op voor belangen van medewerkers, individueel en collectief.

Dat doen wij met behulp van de leden, die praten mee over de zaken die er toe doen. Vooral de kaderleden uit de Grafimedia voorzien de bestuurder van waardevolle informatie. Zij zijn onmisbaar om de dagelijkse stand van zaken en werkzaamheden aan te geven. De kaderleden kunnen toetsen of voorstellen van werkgevers of van CNV Media haalbaar zijn in de praktijk. Kortom, leden praten mee!

CNV Media heeft een vakgroep Grafimedia. Deze wordt met regelmaat gevraagd naar hun mening, niet alleen tijdens de cao-onderhandelingen, maar ook daarbuiten. Echter, we kunnen nog altijd kritische leden gebruiken die zich in willen zetten voor hun branche en de vakbond. Het maakt daarbij niet uit of u drukker bent, dtp-er of leidinggevende, alle leden zijn welkom.

Wat krijgt u daarvoor terug:

* Meepraten over onderwerpen die de 30.000 medewerkers in de Grafimedia aangaan.

* Directe betrokkenheid bij cao-onderhandelingen.
* Doorbetaald vakbondsverlof;

* CNV Dienstenbond vergoed je reiskosten voor vergaderingen
* Cursussen en trainingen.

* Actuele informatie over zaken die er toe doen in Grafimedia.

Lijkt het u wat om in de vakgroep grafimedia van CNV Media mee te praten? Meld u dan aan bij uw bestuurder Jeroen Warnaar.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670685 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Media kunt u vinden op www.cnvmedia.nl of via Twitter op @CNVMedia.