Politie Gelderland-Zuid

(On)opvallende controles op motorrijders

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 25-06-2011 o Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van politie Gelderland-Zuid heeft - net als de andere Gelderse VHTs en KMAR - vrijdag 24 juni met name motoren gecontroleerd. Gelet werd op verkeersonveilig rijgedrag. De politie gaf tijdens deze actie 37 bekeuringen. De komende twee dagen krijgt deze verkeerscontrole een vervolg.

Dit weekeinde vindt in Assen het motorspektakel van de Dutch TT plaats. Net als voorgaande jaren controleren het VHT en de KMAR het verkeer met zowel op- als onopvallende voertuigen. Doel hiervan is het vergroten van de pakkans van grove verkeersovertredingen. Op die manier wordt direct een bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid. Er is bewust gekozen voor inzet van onopvallende autos en motoren, want ervaring leert dat dan veel meer verkeersovertredingen worden geconstateerd. De TT van Assen trekt traditiegetrouw veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Velen van hen vinden de weg naar Drenthe op een motor. Motorrijders zijn kwetsbaar in het verkeer, maar kunnen ook gevaarlijk rijgedrag laten zien, zoals te hard rijden, het maken van wheelies en het pakken van verkeerde rijstroken.

Er werden vrijdag op de (provinciale) wegen in Gelderland-Zuid in totaal 37 verkeersovertredingen geconstateerd. Bijna de helft (16) had betrekking op te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 187 kilometer per uur. Dit werd geconstateerd op de Rijksweg A2 binnen de gemeente Maasdriel. De 29-jarige automobilist uit Zoelen die deze snelheid behaalde, moest daarvoor zijn rijbewijs inleveren.

Andere overtredingen waren onder meer: het niet dragen van de autogordel (4x), het niet handsfree bellen in de auto (11x) en het rijden door rood licht (1x).
Verder werden bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de doorgetrokken streep, het rechts inhalen en voor gevaarlijk rijgedrag. De controles vonden vanaf 13.00 uur plaats en duurden tot ongeveer 23.00 uur. Bij de controle werden diverse opvallende dienstvoertuigen, een onopvallende motor en de videosurveillanceauto ingezet. Snelheidscontroles vonden vooral met de laser plaats op provinciale wegen.

Gelderse verkeersweek
De verkeerscontroles zijn onderdeel van de Gelderse verkeersweek. De VHTs van de drie Gelderse politiekorpsen vragen dan extra aandacht voor verkeersveiligheid en gedrag in het verkeer. Dit gebeurt onder meer door controles op speerpunten die als belangrijkste ongevalsoorzaak bekend staan, zoals te hard rijden, rijden door rood en rijden onder invloed. De Gelderse verkeersweek, waarin het dus vooral gaat om bewustwording, wordt gehouden tot en met vrijdag 1 juli.

Laatst gewijzigd 25-06-2011 7:55 | © Regio Gelderland-Zuid |