Provincie Noord-Holland

Provincie geeft huidige opdracht Westflank terug aan Den Haag

24 juni 2011 -

Het huidige gebiedsontwikkelingsproject Westflank Haarlemmermeer gaat niet door.

De provincie is genoodzaakt de opdracht terug te geven aan het Rijk, nu het Rijk heeft besloten een 380 kV-hoogspanningsverbinding dwars door het plangebied van de Westflank Haarlemmermeer aan te leggen.

Gevolgen
Dit besluit heeft gevolgen voor de provinciale ambities op het gebied van woningbouw, groen, infrastructuur en water, die onder andere zijn vastgelegd in de Structuurvisie 2040. "Over de gevolgen van deze beslissing moeten we ons nog buigen," aldus een teleurgestelde gedeputeerde Talsma. "Ik vind het in ieder geval interessant dat minister Schultz aangeeft dat er een nieuw plan moet komen met bijgestelde doelstellingen. Het college van GS kijkt uit naar dat nieuwe plan van de minister en zal dan beoordelen of het past binnen de provinciale ambities en voorwaarden."

Westflank Haarlemmermeer
Het project Westflank omvatte een hoogwaardig woon- en leefmilieu tussen Cruquius en Lisserbroek. Hier zou op een duurzame manier 10.000 woningen, 900 hectare groen en een innovatief watersysteem worden gerealiseerd. Het project was een opdracht van het voormalige Ministerie van VROM aan de provincies Noord- en Zuid-Holland. Aanleiding was de in de nota Ruimte opgenomen beperking voor verstedelijking in het gebied in relatie tot de ontwikkeling van de mainport Schiphol. Gelijktijdig had het Rijk het gebied als `bundelingsgebied voor verstedelijking' aangemerkt.

Hoogspanningsverbinding
De ministers Verhagen (ELI) en Schultz (IM) hebben tijdens een algemeen overleg van de vaste Kamercommissie EL&I op 9 juni laten weten niet bereid te zijn de hoogspanningsverbinding aan de Oostkant van de Haarlemmermeer aan te willen leggen. Daarbij gaf minister Schultz aan dat er voor de gebiedsontwikkeling Westflank Haarlemmermeer een ander plan zal moeten komen, met bijgestelde ambities, doelstellingen en een 380 kV hoogspanningsverbinding. Dit plan wordt opgenomen in de nieuwe Rijksstructuurvisie Haarlemmermeer-Schiphol. Het is de bedoeling dat deze er aan het einde van dit jaar ligt.

---