Ingezonden persbericht


Amateurtalent in Het Concertgebouw

Amsterdams amateurtalent gratis te bewonderen tijdens Het Concertgebouw Open 2011

Op zaterdag 25 juni 2011 vindt de derde editie van het muzikale evenement Het Concertgebouw Open plaats. Honderden amateurmusici nemen die dag plaats op het podium van Het Concertgebouw. Na een muzikale start op het Museumplein zal burgemeester Eberhard van der Laan de dag voor geopend verklaren.

Deze dag wordt iedereen uitgenodigd om tussen 12.00 en 17.00 uur gratis een kijkje te komen nemen in de zalen en foyers van Het Concertgebouw bij de vele optredens van Amsterdamse amateurmusici en andere activiteiten die op deze dag plaatsvinden.

Tijdens Het Concertgebouw Open zijn op het Stadspodium in de Grote Zaal, maar ook in de Kleine Zaal, de Spiegelzaal en diverse foyers, doorlopend optredens te zien van honderden talentvolle Amsterdamse amateurmusici. Veel amateurmusici zijn op initiatief van Het Concertgebouw begeleid door professionele muzikanten. Het Concertgebouw wil op deze manier bijdragen aan muzikale kwaliteit en aan het plezier van samen muziek maken.

Zoals elk jaar is een aantal zgn. workshoptrajecten opgezet. Jazzspecialist Peter Guidi dirigeert The Biggest Big Band, Bamba Nazar brengt hiphop en 'spoken word' samen met stringquartet Zapp4, Sattar Al-Saadi combineert Irakese Arabische percussie met mannencentrum Daadkr8 en leden van het Jong Nederlands Blazers Ensemble treden op met zes muzikanten uit Amsterdam West.

Bezoekers worden op het Museumplein om 11.45 uur bij de Muziekkiosk muzikaal onthaald met een openingslied door honderden musici. Daarna volgt om 12.15 uur een optreden door The Seeds van de Makula Foundation School uit Kampala (Uganda) en een groep van basisschool de Schakel uit Amsterdam Zuidoost. Aansluitend volgt een optreden van het Orquesta de Mayo.

Later op de dag volgen er optredens van onder andere:
- Shelton Telesford (winnaar van de Stadspodiumprijs 2010).
- seniorenkoor Muzikaal Mokum

- het Groot Concertkoor Amsterdam begeleid met het Maarschalkerweerdorgel.
- La Rouge, een Surinaamse Kaskawina band met een deel van het J. Pzn. Sweelinck Orkest, het oudste symfonieorkest van de stad. Daarnaast staan optredens gepland met pop, soul en R&B, romantische Duitse liederen, Russisch-orthodoxe kerkmuziek, muziek uit het gebied rond de Zwarte- en Middellandse Zee, klassieke stukken, traditionele Japanse volksliederen en nog veel meer.

Tussen 10.00 en 12.00 uur vindt de finale plaats van de Talentenjacht voor kinderen van 9 t/m 12 jaar onder leiding van Sipke Jan Bousema. Aan het einde van de dag vindt de uitreiking plaats van zowel de Talentenjachtprijs als de Stadspodiumprijs. Beide winnaars ontvangen een prijs ten behoeve van de talentontwikkeling.

Het volledige programma van Het Concertgebouw Open is te vinden op www.concertgebouwopen.nl

HET CONCERTGEBOUW OPEN
Zaterdag 12 juni 12.00 - 17.00 uur
Toegang gratis
Presentatie: Maartje van Weegen

Het Concertgebouw Open maakt deel uit van Tempel zonder Drempel, een programma waarmee Het Concertgebouw de participatie en publieksverbreding binnen Het Concertgebouw wil stimuleren. Tempel zonder Drempel wordt financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Deutsche Bank, VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VandenBroek Foundation, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Dr Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds en Het Concertgebouw Fonds.



Ingezonden persbericht