Gemeente Son en Breugel


monumentenbeleid aan de slag

Gemeente gaat actief met monumentenbeleid aan de slag

Het college van b&w besloot afgelopen week over de beleidsnotitie "Monumenten in beeld", een monumentenverordening en een subsidieverordening voor monumenten. Daarnaast is een reglement van orde vastgesteld voor een monumentencommissie in oprichting.

Deze documenten vormen de ingrediënten om een actief monumentbeleid in Son en Breugel te kunnen voeren.

Waarom is een monumentenbeleid nodig?

Het nieuwe beleid is erop gericht om, naast de uitvoering van de wettelijk taak om bestaande rijksmonumenten te beschermen, ook andere waardevolle panden en objecten te beschermen. Het doel daarvan is de cultuurhistorische waarden van Son en Breugel te behouden, de leefomgeving te verbeteren en de identiteit en ontstaansgeschiedenis te versterken.

Wat moet daarvoor gebeuren?

Er moet de benodigde kennis en kunde worden verzameld. Voorbereidende stappen zijn er om het proces straks in goede banen te leiden. In een convenant komen spelregels en bindende afspraken met de Heemkundekring en de oprichting van een monumentencommissie is aanstaande.

Het heeft erg lang geduurd voordat dit beleid tot stand kwam. Wethouder Visser is blij dat er dankzij het goede overleg met de Heemkundekring nu een basis ligt. "Deze vereniging heeft een wel heel constructieve bijdrage aan de totstandkoming van dit beleid geleverd. Nu kunnen we eindelijk met de uitvoering beginnen. Jaren is er over monumenten gesproken, nu komt het echt tot dáden" aldus Robert Visser.

De ambitie van de gemeente is om het monumentenbeleid méér te laten zijn dan het beschermen van rijksmonumenten. Er is een opgeschreven visie nodig hoe we willen omgaan met andere, zelf aan te wijzen, elementen uit het culturele erfgoed. Monumentenbeleid is een onderdeel van het algemene ruimtelijke beleid, net als het archeologiebeleid dat de raad in 2009 heeft vastgesteld.

Wat wil de gemeente investeren?

Incidenteel is een bedrag van EUR20.000 nodig om het beleid op te zetten. In het plan wordt een structurele reservering van EUR10.000 per jaar voorgesteld.

Het plan gaat nu naar de gemeenteraad die het plan het monumentenbeleid voor Son en Breugel definitief vaststelt. Daarna zullen gemeente en Heemkundekring draagvlak voor monumenten vergroten, een lijst van mogelijke monumenten opstellen en hiervoor de benodigde financiële middelen aanboren.