Gemeente Achtkarspelen


Buitenpost, 25 juni 2011

Taal & Digitaal wint iPad2 tijdens Ondernemersprijs NOF

Tijdens de drukbezochte avond van de Ondernemersprijs Noordoost Friesland op 24 juni in Dokkum heeft Henk Stam, voorzitter van de Gouden Driehoek, een iPad2 uitgereikt aan Taal & Digitaal uit Buitenpost.

Taal & Digitaal was een van de ruim 600 bedrijven die de ondernemersenquête van de Gouden Driehoek heeft ingevuld. De enquête is opgesteld om een beeld te krijgen van de behoefte bij het bedrijfsleven aan bepaald personeel nu en in de nabije toekomst, zodat het onderwijs daarop kan inspelen. Tijdens de ondernemersavond in Dokkum zijn de eerste resultaten van de enquête uit de doeken gedaan. Henri Geurzen, voorzitter van Ondernemersfederatie Noordoost Friesland, heeft het belang aangehaald van de Gouden Driehoek voor ondernemers in deze regio.

De Gouden Driehoek kan op basis van de enquêteresultaten zien welk werk er in de regio is, welke vraag aan personeel er is of verwacht wordt en vooral ook welke opleiding op welk niveau daarvoor nodig is. Scholen zijn hierdoor in staat beter in te spelen op de wensen van de bedrijven. Vrijwel alle bedrijven gaan ervan uit dat ze over 5 jaar nog actief zijn in Noordoost Friesland. De meest opvallende resultaten van de enquête hebben betrekking op de industrie branche. Veel ondernemers uit die branche ondervinden problemen met het aantrekken van technisch personeel. 45 % van ondernemers uit de industriebranche denkt met het huidige personeel toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt niet op te kunnen vangen. Naar aanleiding van deze resultaten start de Gouden Driehoek een pilot project in de industrie branche. Alle ondernemers uit die branche zullen uitgenodigd worden voor een bijeenkomst, waarbij ook mensen vanuit de branche en het onderwijs aanwezig zullen zijn.

De Gouden Driehoek
Oudere werknemers verlaten de arbeidsmarkt, jongeren stromen binnen. Om voldoende kennis en kunde te behouden kunnen scholen hierbij een belangrijke rol vervullen. Om ook in Noordoost Friesland de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven verder te brengen is Stichting De Gouden Driehoek opgericht. Een netwerkorganisatie voor onderwijsinstellingen, ondernemers en overheden uit de regio. De Gouden Driehoek is er van overtuigd dat er kansen liggen in Noordoost Friesland, zowel voor inwoners als voor het bedrijfsleven. Diverse ondernemersverenigingen maken zich al sterk voor De Gouden Driehoek.