Ingezonden persbericht

Amsterdam, 10 juni 2011

PERSBERICHT

Collectivum Musonia speelt nieuwe bewerking van Walpurgisnacht

Première Tarkmanns versie van Mendelssohn op 25 juni tijdens het midzomernachtpogramma 'Spoken en Schimmen' in Rotterdam.

De vermaarde arrangeur Andreas Tarkmann heeft op verzoek van Collectivum Musonia, een flexibele groep professionele musici, een bewerking gemaakt van Die erste Walpurgisnacht van Mendelssohn. De nieuwe versie voor drie solisten, koor, tien blazers en contrabas gaat op 25 juni in première tijdens 'Spoken en Schimmen' in Rotterdam. Het midzomernachtprogramma met muziek, dans, theater en literatuur is een initiatief van het Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam.

Andreas N. Tarkmann, in 1956 in Hannover geboren en opgeleid als hoboïst, staat bekend als dé inventieve arrangeur van instrumentale en vocale muziek. Klinkende voorbeelden zijn Tarkmanns bewerkingen voor blazers van Ein Sommernachtstraum en de Wesendonck Lieder van Wagner voor kamerorkest en zang. Daarnaast oogst hij succes met zijn veelzijdige composities.

Lonneke Regter, de artistiek leider van Collectivum Musonia, zegt over de arrangementen van Andreas Tarkmann: "Hij tovert grote, symfonische werken om tot kleurrijke en vaak zwoele kamermuziek. Daarom hebben wij hem een opdracht gegeven om Die erste Walpurgisnacht te bewerken voor 'Spoken en Schimmen'. De dramatische compositie van Mendelssohn wordt zo heel geschikt voor muziektheater en multidisciplinaire festivals, dat de spil is van ons bestaan."

25 juni: de première en Jules Deelder

De avond van 25 juni speelt zich af in en om de Laurenskerk in Rotterdam. Collectivum Musonia en het Toonkunstkoor Rotterdam onder leiding van Maria van Nieukerken delen het podium met onder meer Jules Deelder die zijn verhaal De bevrijding van Koos Spook leest en de dichteres Jana Beranová die voordraagt uit eigen werk. Na afloop vinden de luisteraars op het plein van de Laurenskerk meer midzomers vertier.



Ingezonden persbericht