GroenLinks


Zaterdag 25 juni 2011, 21:16u - Tineke Strik

* Europa
* immigratie en asiel
* vluchtelingen

Tineke Strik onderzoekt dood bootvluchtelingen

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa heeft Eerste Kamerlid Tineke Strik benoemd tot rapporteur. Zij zal onderzoek doen naar wie verantwoordelijk is voor de zeker duizend bootvluchtelingen, die op zee tussen Libië en Italië, zijn omgekomen. GroenLinks diende vorige maand een motie in die opriep tot een onderzoek naar de verantwoordelijke voor deze tragedie.

Sinds de onrust in het noorden van Afrika zijn zeker 35.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken. Meer dan 1000 migranten zijn verdronken tijdens hun poging Europa te bereiken. Parlementariërs van de Raad van Europa gaan onderzoeken hoe Europese landen omgaan met bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee in de problemen raken.

Strik: ''Het is mijn bedoeling om te achterhalen of en hoe deze boten worden onderschept door nationale kustwachten, door patrouilles van Frontex of zelfs door militaire schepen."

Vorige maand meldde `The Guardian' dat de NAVO een boot met Afrikaanse vluchtelingen aan hun lot had overgelaten. Een groot aantal vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, stierven aan een tekort aan voedsel en water. De mensen op de boot zouden om hulp gevraagd hebben, en dit hulpsignaal zou zijn doorgegeven aan de Italiaanse grenswacht en de NAVO.

Tineke Strik start haar onderzoek met gesprekken met degene die het hulpsignaal in Italië destijds ontvingen en met enkele overlevenden van het drama. Daarna zullen in elk geval autoriteiten van Italië en Malta en de NAVO worden ondervraagd.