Geelvinck Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’


Amsterdam, 20110404 -- Museum Geelvinck Hinlopen Huis markeert met het Geelvinck Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’ de plaats van het historische instrument, en met name de tafelpiano, in de huidige muziekwereld. Het festival in het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam vindt plaats van 25 juni t/m 3 juli 2011.

Het festival is opgezet rondom de historische pianoforte instrumenten van de Sweelinck Collectie. Het omvat ondermeer 18 kamerconcerten met een gevarieerd scala van historische en hedendaagse muziek, een masterclass en een discussieforum. Ook de restauratie en het bespeelbaar houden van historische pianoforte instrumenten wordt onder de aandacht gebracht.

Het Geelvinck Muziekfestival biedt een podium voor jonge musici en componisten. Naast klassiek werk uit de 18e en begin 19e eeuw, is er plaats voor hedendaagse composities en spannende cross-overs tussen muziekgenres en verschillende culturen. Een goed voorbeeld daarvan is de compositie van Miranda Driessen voor tafelpiano en de Japanse koto, die in 2010 in de ‘Geelvinck Salon’ haar première kreeg.

Twee aanmoedigingsprijzen bevorderen het gebruik van historische tafelpiano: de ‘Amsterdam Virtuosi’ Prijs voor het bespelen van de tafelpiano door aanstormend talent. En een compositieprijs voor nieuwe stukken, waarin de tafelpiano een element vormt. Een internationale jury beoordeelt de inzendingen.

Het initiatief wordt gesteund door coryfeeën zoals onder meer Stanley Hoogland en Willem Brons, en wordt vormgegeven binnen het samenwerkingsverband met het Conservatorium Amsterdam in de Stichting Sweelinck Collectie.

Museum Geelvinck Hinlopen Huis bestaat dit jaar twintig jaar. De focus ligt op de uitingen van levensstijl in de geborgenheid van de eigen woonkamer, waarbij heden en verleden met elkaar verbonden worden. Het grachtenhuismuseum relateert het hedendaagse wonen aan zijn bewonersgeschiedenis vanuit het gezichtspunt van de vrouw des huizes in de roerige periode tussen de Gouden Eeuw en de industrialisatie.

In de afgelopen vijf jaar is een kleinschalig muziekpodium, de ‘Geelvinck Salon’, ontwikkeld rondom de Sweelinck Collectie. Bijzonder in de collectie is de complete verzameling van in Amsterdam gebouwde 18e- en 19e-eeuwse tafelpiano’s, het huisinstrument bij uitstek. Dit cultureel erfgoed weerspiegelt zichtbaar en hoorbaar de creatieve en maatschappelijke ontwikkeling tijdens de kernperiode van het museum.

De ambitie is dat in de toekomst het muziekfestival jaarlijks zal terugkeren en een internationale bekendheid verkrijgt. Daarmee wordt de rol van Amsterdam – en de grachtengordel als UNESCO werelderfgoed in het bijzonder – als historisch en actueel centrum voor de muziekuitvoering op deze instrumenten geaccentueerd. 

Perspresentatie dinsdag 5 april van 16.00 tot 18.30 uur; ingang Herengracht 518
 
U bent van harte uitgenodigd tot het bijwonen van een voorproefje van het Festival.

In verschillende zalen van het Geelvinck Museum worden historische instrumenten bespeeld. Er is ruimschoots gelegenheid tot het maken van beeld- en geluidopnamen en, na afloop van de concertjes, voor het afnemen van interviews. De presentatie wordt afgesloten met een hapje en een drankje.
Wij stellen het op prijs als u even laat weten of en met hoeveel personen u van plan bent te komen.

Museum Geelvinck Hinlopen Huis