Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Out of Storage. Provisoire & Définitif
Grootste tijdelijke Europese kunstmuseum in Maastricht Collectie FRAC Nord-Pas de Calais

Opening 25 juni 2011 (13.00 uur preview / 16.00 uur publieksopening)

In de prachtige gerenoveerde Timmerfabriek in Maastricht is vanaf 25 juni a.s. de bijzondere internationale tentoonstelling Out of Storage te zien. Honderden topkunstwerken uit de collectie van het Franse FRAC Nord-Pas de Calais verhuizen tijdelijk naar Maastricht: werk van Pawel Althamer, Superflex, Andy Warhol, Sol LeWitt, Vito Acconci, Christian Boltanski naast Hedi Slimane, Atelier van Lieshout, Barbara Visser, Claire Fontaine en Liam Gillick. De meeste van deze kunstwerken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. De Timmerfabriek is met meer dan 5000 m2 één van de grote monumentale gebouwen in Maastricht en maakt deel uit van het industriële complex van de beroemde Sphinx aardewerkfabriek. Out of Storage bestaat uit een gevarieerd programma met een tentoonstelling, educatieve projecten, onderzoek, workshops, debatten, lezingen en performances.

Out of Storage, een onderscheidend hedendaagse kunstproject Out of Storage geeft een kijkje in de keuken van een collectionerende kunstinstelling en maakt functies zichtbaar die doorgaans achter gesloten deuren plaatsvinden. De bezoeker kan verschillende routes door de tentoonstelling afleggen die het mogelijk maken over de schouder van een expert mee te kijken en inzicht te krijgen in de diverse functies van FRAC Nord-Pas de Calais, zoals restauratie, educatie, onderzoek en presentatie.

Waarom kunstwerken uit FRAC Nord-Pas de Calais?
Jack Lang, Minister van Cultuur onder President Mitterand, was ervan overtuigd dat kunst geen dure hobby was, maar noodzakelijk voor de sociale en economische ontwikkeling van de Franse regio's. In 1982 werden Fonds Régional d'Art Contemporain (FRAC) opgericht in 22 Franse departementen met als doel het opbouwen van een collectie van internationale hedendaagse kunst voor de regio en deze zoveel mogelijk te presenteren. De collectie van FRAC Nord-Pas de Calais is één van de voornaamste van Frankrijk en bestaat uit ongeveer 1.500 werken, waarvan er honderden in Maastricht zullen worden getoond. De collectie bevat werken uit stromingen als Arte Povera, Minimal Art, Conceptual Art, New Realism, Pop Art en Fluxus. In Out of Storage worden ook werken getoond die in langdurig bruikleen zijn van de H+F Collection. Speerpunt van het verzamelbeleid van de huidige directeur Hilde Teerlinck is maatschappelijk geëngageerde kunst, die aanzet tot nadenken en een kritische houding ontwikkelt. In afwachting van een nieuw onderkomen in Duinkerken in 2012 organiseert FRAC Nord-Pas de Calais tijdelijke exposities, leent kunstwerken uit en participeert in diverse projecten, zoals Out of Storage.

Wie is wie?
Guus Beumer is initiatiefnemer van Out of Storage en directeur van Marres, Centrum voor Contemporaine Cultuur in Maastricht. Hij is tevens curator van het Nederlandse Paviljoen tijdens de komende Biënnale van Venetië. Hilde Teerlinck is curator van Out of Storage en directeur van FRAC Nord-Pas de Calais.

Out of Storage is het eerste project van Marres Projects. Marres Projects functioneert als een katalysator voor regionale en internationale samenwerking en adresseert cultuurpolitieke thema's in de vorm van exposities, publicaties en evenementen. Deze verschillende projecten worden ontwikkeld in samenwerking met culturele instellingen, musea, commerciële organisaties, onderwijsinstellingen en overheden.

Out of Storage is een samenwerkingsverband van Marres, FRAC Nord-Pas de Calais, H+F Collection, Belvédère Ontwikkelingsmaatschappij Maastricht en de Gemeente Maastricht en wordt financieel ondersteund door VSBfonds, SNS REAAL Fonds, Stichting Elisabeth Strouven en Provincie Limburg.

Out of Storage wil met een stevig internationaal kunstprogramma een bijdrage leveren aan de ambitie van Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te worden.

Out of Storage. Provisoire & Définitif
De Timmerfabriek
(ligt aan het binnenhaventje 't Bassin, binnen het Belvédèregebied) Boschstraat 5-9
6211 AS Maastricht