Ingezonden persbericht


Persbericht, Leiden 18 april 2011

Murakami centraal in door publiek gekozen programmaonderdeel tijdens Museumnacht Leiden

Op zaterdag 25 juni is het zover, de derde editie van Museumnacht Leiden. En dit jaar heeft het publiek door middel van een prijsvraag voor het eerst inspraak op het programma. Het winnende idee is ingestuurd door mevrouw A. Boot uit Leiden. Zij verzon een programmaonderdeel rondom de populaire Japanse schrijver Haruki Murakami.

De boeken van Murakami zijn erg populair in Nederland en ook de verfilming van het boek Norwegian Wood wordt goed bezocht. Alle grote romans van de schrijver zijn in het Nederlands vertaald, maar hoe gaat zo'n vertaling in zijn werk? Mevrouw Boot wilde dit ook wel eens weten en stelde voor de vertaler van de romans uit te nodigen en hier een programma omheen te maken tijdens Museumnacht Leiden. Een programma dat goed past in Japanmuseum SieboldHuis.

Murakami is de grootste Japanse schrijver die naar het Nederlands vertaald is. Bijzonder hierbij is dat dit direct uit het Japans gebeurd en niet eerst naar het Engels.Mevrouw Boot is zelf groot fan van de schrijver en vertelde ons dat ze 'zeker wel tien boeken' van de schrijver in haar kast heeft staan. De boeken weerspiegelen de sfeer van oud en nieuw Japan bij elkaar en behandelt maatschappelijk onderwerpen in Japan die Murakami bezig houden. Een stijl die goed aanslaat bij het Nederlandse pubkliek.

Museumnacht Leiden is een originele avond uit waarin de collecties van de musea centraal staan. Door middel van muziek, theater, workshops, interactieve projecten, kunst en nieuwe media wordt een nieuwe museumbeleving gecreëerd. Op zaterdag 25 juni openen Hortus botanicus Leiden, Museum Boerhaave, Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde, SieboldHuis en Museum De Lakenhal s'avonds hun deuren voor de derde editie van Museumnacht Leiden.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons via facebook, twitter (@museumnachtLDN) of www.museumnachtleiden.nl . Museumnacht Leiden maakt deel uit van Cultuurmaand Leiden.


---



Ingezonden persbericht