Ingezonden persbericht


NEW TOPOGRAPHICS REVOLUTIE VAN DE LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

TENTOONSTELLING 25.JUN.2011_11.SEP.2011
INTERNATIONAAL SYMPOSIUM ZATERDAG 25.JUN.2011

OPENING ZATERDAG 25.JUN.2011

New Topographics is de re-make van de revolutionaire tentoonstelling uit 1975 te zien in Rochester (USA). De tentoonstelling stelde destijds de romantische landschapsfotografie ter discussie. Geen dramatische composities van een overweldigende natuur meer, maar foto's die een beschrijving zijn van een plek waar de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is: suburbs, benzinestations, snelwegen, en industriegebouwen. Beelden die nu herkenbaar zijn, maar die toen vernieuwend waren.

Na 35 jaar is New Topographics weer in oorspronkelijke vorm te zien. De tentoonstelling, die van grote invloed was op de ontwikkeling van de landschapsfotografie, toont alle 100 vintage prints van het origineel. Met foto's van grote internationale namen: Robert Adams, Lewis Baltz, Bernd en Hilla Becher, Joe Deal, Frank Gohlke, Nicholas Nixon, John Schott, Stephen Shore en Henry Wessel Jr. Dat het gedachtegoed van de New Topographics nog steeds actueel is, wordt getoond aan de hand van nieuw werk van Theo Baart, Marie-José Jongerius, Hans Gremmen en Frank van der Salm.

We zien de beroemd geworden series van de Bechers, de kleurenfoto's van Stephen Shore en we gaan de fameuze Route 66 op met Hans Gremmen. Een must-see voor alle fotografieliefhebbers.

Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreide catalogus met alle foto's, essays, en een complete reproductie van de oorspronkelijke catalogus uit 1975. Deze laatste is niet meer verkrijgbaar en geldt als een collectors item. Prijs ¤ 49,50, ook te koop in de museumwinkel en online shop.

Op de dag van de opening vindt een internationaal symposium plaats over de invloed van de New Topographics met o.a. Britt Salvesen (USA), Thomas Weski (D) en Jorge Ribalta (E).

> Meer informatie over tijden en kaartverkoop zie website.

Nederlands Fotomuseum
In Las Palmas
Wilhelminakade 332
Rotterdam
www.nederlandsfotomuseum.nl