Nederlands fotomuseum


Tentoonstelling Dream City in het Fotomuseum

Anoek Steketee & Eefje Blankevoort

25-06-2011 - 28-08-2011

Fonkelende lichtjes, ijskraampjes en een sprookjesdecor. Samen met schrijfster Eefje Blankevoort reisde de Nederlandse fotografe Steketee langs pretparken in o.a. Irak, China en de Verenigde Staten en fotografeerde de omgeving, bezoekers en medewerkers.

De naam van het project, Dream City, is genoemd naar het gelijknamige pretpark in Irak.Koerden, Sjiieten, Snoennieten, Amerikaanse soldaten, Christenen en Moslims, allen bezoeken zij het park. Buiten de poorten worden deze segmenten van de Irakese bevolking ondergedompeld in een dodelijke strijd, in Dream City vermaken zij zich naast elkaar in het reuzenrad.

Steketee fotografeert de omgeving, bezoekers en medewerkers. Maar de foto's hebben een donkere ondertoon. Ze foto's maken ons bewust van het schrille contrast tussen de droomwereld in het park - met fonkelende lichtjes, kleurrijke attracties en sprookjesdecors - en de rauwe werkelijkheid buiten de poorten.

De tentoonstelling toont ruim 30 foto's in combinatie met korte verhalen over de pretparken en quotes van oprichters ervan. Gelijktijdig met de tentoonstelling in het Fotomuseum verschijnt het gelijknamige boek Dream City met foto's, achtergrondverhalen en persoonlijke verhalen van medewerkers en bezoekers van de verschillende parken.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek. Prijs 39,50 (te koop in online shop en museumwinkel)


- - -

opening
Dream City wordt zaterdag 25 juni 2011 officieel geopend door schrijfster en journaliste Tracy Metz.


- - -

Coproductie Nederlands Fotomuseum in samenwerking met FOTODOK, Utrecht.

Met dank aan Fonds BKVB | NCDO | Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten | VSB-Fonds | Stichting Fonds Anna Cornelis