Rijksvoorlichtingsdienst

NAVO evalueert Groep Geleide Wapens

Patriot-eenheden van de Koninklijke Luchtmacht worden van zondag 26 juni tot en met woensdag 29 juni op het militaire oefenterrein De Marnewaard geëvalueerd door de NAVO. Ruim 100 deskundigen beoordelen de procedures en werkwijzen van de Groep Geleide Wapens (GGW) bij de verdediging tegen tactische ballistische raketten en aanvallende vliegtuigen.

Eenheden van de GGW dienen minimaal éénmaal per drie jaar een dergelijke evaluatie te ondergaan. Met het slagen voor het examen laat de Koninklijke Luchtmacht zien dat zij beschikt over hoogwaardige luchtverdediging waar de NAVO een beroep op kan doen als onderdeel van haar NAVO Response Forces (NRF). Dit zijn internationale eenheden die in korte tijd kunnen worden ingezet in NAVO-verband.

Tijdens het examen werken de militairen in een gesimuleerd inzetscenario. De Patriot is momenteel nog het enige wapensysteem in Europa dat in staat is een dreiging van ballistische raketten het hoofd te bieden. Het Patriot-systeem kan zelfstandig of in samenwerkingsverband worden ingezet tijdens conflicten als verdediging tegen ballistische raketten, maar ook tegen vijandelijke jachtvliegtuigen en helikopters. Gedurende de Golfoorlog zijn de nederlandse Patriot systemen ingezet in zowel Turkijë en Israël.

Aan het Navo-examen nemen circa 370 militairen deel met ongeveer 150 voertuigen. In colonnes van maximaal 25 voertuigen zal de eenheid zich verplaatsen via de rijkswegen A73, A50 en A28. Vrijdag 24 juni vertrekt de eenheid vanaf Luchtmachtbasis de Peel richting De Marnewaard en op donderdag 30 juni verplaatsen de eenheden zich terug naar Luchtmachtbasis de Peel. Naar verwachting zal de normale verkeersdoorstroom door de verplaatsing niet worden gehinderd.

Noot voor redacties (