CDA


Nieuws
Boeiende CDA-Waternetwerkdag in Leiden
maandag 27 juni 2011

Vrijdag 24 juni vond bij het hoogheemraadschap Rijnland de jaarlijkse Waternetwerkdag voor CDA-bestuurders plaats. Deze dag stond in het teken van het Bestuursakkoord Water. De bijeenkomst richtte zich op het verzamelen van een aantal punten uit het Bestuursakkoord die om een nadere uitwerking vragen of zorgen baren. Deze punten zullen op korte termijn met staatssecretaris Joop Atsma worden besproken. CDA-Kamerlid Ad Koppejan was aanwezig om daarbij behulpzaam te zijn.

Er bleek veel onvrede met het overgaan tot indirecte verkiezingen via gemeenteraadsleden. De bizarre gang van zaken rond de Eerste Kamerverkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat dat zoiets uit de tijd is. Beter lijkt het systeem van directe verkiezingen, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen: een grijs stemformulier voor de gemeenteraad en en een blauw stemformulier voor het waterschapsbestuur.

Een ander belangrijk punt vormt de kostentoedeling. Allereerst dient de weeffout voor het toerekenen van de infrastructuur aan het ongebouwd te worden hersteld. Daarnaast moet worden uitgewerkt hoe de korting op de kosten voor de waterveiligheid het beste kunnen worden toebedeeld. De waterschappen zouden de ruimte moeten krijgen om hiervoor met een eigen voorstel te komen.

Als derde punt kwam naar boven, dat het lastig wordt om de stijging in de waterschapslasten gematigd te houden. Er is niet alleen sprake van een flinke korting op de kosten voor de waterveiligheid, maar ook van een stevige korting vanwege te bereiken doelmatigheidswinst. Deels moet dit opgevangen worden door een kostenreductie in de (afval)waterketen, maar hiervoor is de medewerking van gemeenten nodig. Het mag echter niet zo worden, dat de bezuinigingen door het Rijk bij de burger terecht komen in de vorm van een vergelijkbare lastenstijging.

De bijeenkomst is afgesloten door een inspirerende bijdrage door onze nieuwe voorzitter Ruth Peetom die makkelijk kon aansluiten omdat zij in haar Groningse Statenperiode het beleidsveld Water in de portefeuille had. Ruth attendeerde op de vernieuwingsprocessen die al binnen het CDA in gang zijn gezet en riep iedereen op om in beweging te komen.

Voor nadere informatie: Statenlid Peter van Boheemen p.van.boheemen@ps.gelderland.nl