Gemeente Boxmeer


Boxmeer mikt op Floriade en Nationale Boomfeestdag

Voor 2012 heeft de gemeente Boxmeer verschillende grote projecten op het gebied van natuur en recreatie op de agenda staan. Er is een aanvraag gedaan om de Nationale Boomfeestdag naar de regio te halen. Ook stelt zij alles in het werk het Land van Cuijk op de Floriade 2012 in Venlo te presenteren. Wethouder Erik Ronnes ziet het als een unieke kans om niet alleen de gemeente Boxmeer te profileren, maar het gehele Land van Cuijk. `Als regio sta je natuurlijk sterker en heb je op vele gebieden, maar zeker op het gebied van recreatie meer te bieden dan als gemeente.'

Zeker in deze tijden van bezuinigingen is het heel bijzonder om als gemeente aan zulke grote en kostbare evenementen deel te kunnen nemen. Wethouder Ronnes: `Door projecten die al lopen te combineren, middelen optimaal in te zetten en aan te haken op de particuliere markt, is het mogelijk om dit alles binnen bestaande budgetten te realiseren'.

Boomkwekerij Ebben uit Cuijk is op dit moment de belangrijkste partner voor de Floriade. Dit bedrijf bestaat in 2012 150 jaar en wil niet alleen het eigen bedrijf, maar vooral ook de regio Land van Cuijk promoten. Op het Floriadeperceel van Boomkwekerij Ebben is een gedeelte voor het Land van Cuijk gereserveerd. Inmiddels is daar al een rij maasheggen geplant, als onderdeel van de presentatie. In dit decor zal de identiteit van het Land van Cuijk verder vormgegeven worden.

Als Boxmeer gastheer wordt voor de nationale Boomfeestdag 2012, zal dit evenement gehouden worden bij het te realiseren Cultuurhistorisch Monument Maasheggen op de `Beugense en Oeffeltse weiden'. Boomkwekerij Ebben is hoofdsponsor van de Nationale Boomfeestdag. Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan biedt Ebben alle inwoners van het Land van Cuijk 80.000 meidoorns aan voor het Cultuurhistorisch Monument Maasheggen.

Tijdens de Nationale Boomfeestdag 2012 planten minimaal 500 leerlingen van basisscholen uit het Land van Cuijk meidoorns in het Cultuurhistorisch Monument. Mocht het Land van Cuijk niet in de gelegenheid worden gesteld de Nationale Boomfeestdag te organiseren, dan vindt op hetzelfde terrein de regionale viering plaats.

Het Cultuurhistorisch Monument zal worden ingericht met heggen, zandpaden, poelen, laarzenpaden, weerdverlagingen, informatievoorzieningen en diverse soorten graslanden. Eind 2011 wordt de eerste fase gestart met de aanplant van heggen, de aanleg van poelen en het realiseren van milieuvriendelijke oevers.