Interprovinciaal Overleg (IPO)


Ziekteverzuim provincies in 2010 wederom lager

27 juni 2011

De Personeelsmonitor provincies 2010 is beschikbaar. Het rapport bevat diverse personele gegevens over onder andere werkgelegenheid, leeftijdsopbouw, ziekteverzuim, beloningen en opleiding.

Het beleid in de provincies om het ziekteverzuim terug te voeren is zichtbaar in de cijfers: het ziekteverzuim is in 2010 wederom gedaald en komt uit op 4,3%. Zonder ziekteverzuim langer dan 1 jaar slechts 3,9%. Hiermee scoren provincies ruim onder het gemiddelde ziekteverzuim van de sector openbaar bestuur. Verder blijkt uit de monitor dat de gemiddelde leeftijd van werknemers bij de provincies verder is gestegen en uitkomt op 46,5 jaar. Ook gestegen is het percentage werknemers op het maximum van hun functieschaal; 67%, mede veroorzaakt door de geringe in- en uitstroom in 2010.

Provincies werken aan het vergroten van de inzetbaarheid van de medewerkers. Dit is onder andere terug te zien in de uitgaves voor loopbaan, scholing en mobiliteit. Hier wordt 2,3% van de loonsom aan uitgegeven. Dat ligt boven het percentage van 2% dat in de CAO is afgesproken.

Het personeelsbestand is licht gedaald, met 0,4% van het totaal aantal fte. De verwachting is dat de daling de komende jaren fors toeneemt in verband met de uitplaatsing van werknemers naar de regionale uitvoeringsdiensten omgevingsrecht en door taakstellingen vanwege bezuinigingen op het provinciefonds.

Bestanden

application/pdf icon IPO Personeelsmonitor provincies 2010
Zie het origineel

Heeft u een vraag of een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling communicatie: communicatie@ipo.nl of (070) 888 1294