Artsen zonder Grenzen

Haïti: daling gevallen cholera waarschijnlijk tijdelijk

27-06-2011

Het aantal gevallen van cholera in Port-au-Prince, Haïti, daalt, maar die daling is waarschijnlijk tijdelijk, stelt Artsen zonder Grenzen. Met het naderende regen- en orkaanseizoen kan de ziekte zich weer snel uitbreiden.

Uitbraak

Haïti heeft sinds oktober 2010 te maken met een grote uitbraak van cholera, Na een periode van geleidelijke daling van het aantal gevallen, nam begin mei het aantal patiënten snel weer toe. In de tweede week van juni behandelden we 2.891 patiënten, meer dan zesmaal het aantal in de laatste week van april. In de week voorafgaande aan 19 juni was dat aantal 1.470.

Cholerabehandelcentra

De ziekte treft vooral de wijk Carrefour. De oorzaak van de toename is nog steeds onduidelijk. Sinds begin mei hebben we onze capaciteit uitgebreid tot 1.000 bedden, verdeeld over 8 cholerabehandelcentra. Artsen zonder Grenzen heeft een beroep gedaan op de regering en internationale medische hulporganisaties om voor een adequaat antwoord op de toename te zorgen.

Epidemie

`De afname van vorige week is goed nieuws, maar het betekent niet dat we achterover kunnen leunen', zegt landencoördinator Sylvain Groulx. `De epidemie is nog lang niet voorbij en grote verbeteringen op het gebied van hygiëne, sanitatie en de drinkwatervoorziening zijn nog steeds nodig.'

Patiënten

Sinds de start van de cholera-epidemie in Haïti in oktober vorig jaar heeft Artsen zonder Grenzen in heel Haïti meer dan 140.000 patiënten behandeld. Dat is zo'n 40 procent van het aantal gemelde gevallen. Zo'n 5.000 Haïtianen zijn in die periode gestorven aan de ziekte.

Maatregelen

Wie cholera oploopt kan, door uitdroging vanwege diarree, snel sterven aan de ziekte. De cholerabacterie verspreidt zich in situaties met slechte hygiëne. De beste maatregelen zijn het zorgen voor hygiënische omstandigheden en drinken van met chloor behandeld water en snelle behandeling als iemand de ziekte toch oploopt.

Meer weten over onze projecten in Haïti