Ministerie van Defensie

Calamiteitenhospitaal open na brand zorgcentrum

27 juni 2011, 16.34 uur

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht is vanochtend opengesteld vanwege een brand in een zorgcentrum in Nieuwegein. Van de circa 150 geëvacueerde bewoners zijn er in totaal 49 opgevangen in het noodziekenhuis.

Het vuur ontstond rond 8:00 uur op het dak van de instelling. Ongeveer een half uur daarna was het calamiteitenhospitaal operationeel. Het ziekenhuis ving vanmorgen ouderen op met overwegend ademhalingsproblemen.

Minister Hillen

Op het moment van de noodsituatie was minister Hans Hillen op werkbezoek bij het Centraal Militair Hospitaal (CMH) dat zich op hetzelfde terrein als het calamiteitenziekenhuis bevindt. Hillen: "Dit is een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde, die de krijgsmacht heeft voor de samenleving. Het calamiteitenhospitaal is de enige instantie in Nederland met de mogelijkheid tot acute opvang van grote aantallen slachtoffers bij grootschalige rampen."

Samenwerking

Het calamiteitenhospitaal is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het CMH. Het ziekenhuis is voorbereid op de onmiddellijke opvang van burgers en militairen. Het gaat daarbij om tijdelijke opnamen die de capaciteit van reguliere ziekenhuizen te boven gaat. Het hospitaal kan tot 300 slachtoffers hulp bieden.