Nederlandse Vereniging van Journalisten

Jeugdlidmaatschap voor omroepen

maandag 27 juni 2011

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een speciaal jeugdlidmaatschap van de omroepen, zo bleek tijdens het mediadebat maandag. De fracties van VVD, CDA, SP en D66 willen daarmee voorkomen dat jongeren hun lidmaatschap opzeggen of geen lid willen worden. Verantwoordelijk minister Van Bijsterveldt vindt het plan prima, waarmee het er van komt. Aanvankelijk wilde ze de contributie voor omroepleden verhogen van 5,72 euro naar 15 euro per jaar. Veel omroepen hebben zich daar tegen verzet. Het jeugdlidmaatschap gaat 7,50 euro bedragen voor jongeren tot 25 jaar. Met name de mogelijke fusie-omroep Vara-BNN kan daar voordeel van hebben. Ouderenomroep Max had ook om een lager ouderentarief gevraagd. Dat komt er niet van.

Tijdens het overleg bleek dat de minister het voorstel om 200 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep vrijwel ongeschonden door de Tweede Kamer krijgt.

Waarschijnlijk vindt er nog een kleine aanpassing plaats. Een kamermeerderheid van PVV, VVD en CDA is er voor nog maar drie mensen in Hilversum een maximum salaris van iets boven de Balkenende-norm te gunnen. Nu zijn dat nog 8 mensen.

De minister bleek niet af te brengen van haar voornemen de Wereldomroep snel onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken te brengen. Voorstellen tot vertraging wees zij af. Kort en duidelijk was ze ook over haar voornemen omroepen tot fusie te dwingen. Mochten omroepen dat niet vrijwillig doen, dan wijst ze aan welke omroepen moeten fuseren en weigeren ze, dan vervalt hun plek in het bestel.