Woningcorporatie Ymere

Nieuw plein voor Amsterdamse stadswijk De Oude Pijp

27-6-2011

Herinrichting als onderdeel van het verbeteren van de leefbaarheid in het Hercules Seghers Kwartier.

Zaterdag 25 juni werd de vernieuwing van het plein in het Hercules Segherskwartier gevierd met een buurtfeest. Deze buurt met veel Ymere-bezit in de Amsterdamse wijk De Pijp krijgt door dit project en nieuwbouw vlakbij een goede impuls.

De herinrichting van het plein is een onderdeel van het verbeteren van de leefbaarheid in het Hercules Seghers Kwartier. De aanleiding hiervoor waren signalen uit de buurt enkele jaren geleden over jongerenoverlast, een overvol plein, zwerfvuil en wildplassers. Stadsdeel Zuid, Ymere en Combiwel hebben toen de handen ineen geslagen om samen met de bewoners de leefbaarheid te vergroten.

Plein
Het Hercules Seghersplein is ontworpen door OKRA landschapsarchitecten. Bewoners werden in 2008 nauw betrokken bij de herinrichting van het plein. Ze deden bijvoorbeeld mee aan ontwerpateliers.

De wens was om van het plein een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor jong en oud te maken. Het resultaat is een plein met een ruimtelijke uitstraling, groene eilanden en speeltoestellen voor kinderen tot 12 jaar.

Bordes en portieken
Behalve het plein, is ook het grote bordes naast het plein klaar. Het plan ervoor is samen met de bewoners gemaakt. Plein en bordes vormen nu een mooi geheel. Daarnaast zijn de meeste portieken van de woningen in het Hercules Seghers Kwartier nu opgeknapt. De rest volgt nog.

De onaantrekkelijke onderdoorgang tussen het plein en de Albert Cuijpstraat verdient ook een face-lift, maar dit blijkt lastiger dan gedacht en laat dus nog even op zich wachten.