IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Maandag 27 juni 2011
Nederland 2

21.25 - 21.50 uur: BRIEF VAN MIJN KIND 6 brieven - 6 kinderen - 6 landen

Achter elk groot nieuwsverhaal schuilen menselijke tragedies. In de serie 'Brief van mijn kind' spelen zes kinderen de hoofdrol. In iedere aflevering schrijft één van hen een brief aan zijn ouder. Over wat er in hem of haar omgaat, over zorgen en verdriet of met een heel concrete vraag. De kinderen wonen in zes verschillende landen. Landen die te kampen hebben met economische crisis, een gewapend conflict, criminaliteit en geweld of een natuurramp. Kinderen vormen de toekomst van deze wereld, maar hun mening wordt zelden gehoord. Met deze serie geeft de IKON deze kinderen een stem.

Haïti - De stilte na de aardbeving
De tienjarige Darline is één van de talloze slachtoffers van de aardbeving in Haïti in 2010. Vóór de beving woonde ze samen met haar vader, een weduwnaar, in een klein huis in een buitenwijk van Port-au-Prince. Als ze op een dinsdagmiddag thuiskomt van het boodschappen doen, begint de aarde te beven. Darline rent in paniek haar huis binnen. Ze baant zich een weg door een regen van vallende stenen en moet aanzien hoe haar vader levend wordt begraven onder het puin. Het huis is onbewoonbaar geworden. Darline is plotseling wees en haar omgeving is in een complete chaos veranderd. (27 juni)

Op 12 januari 2010 wordt Haïti getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving maakt een groot aantal slachtoffers - veel mensen komen om onder het puin of raken gewond, ontelbare mensen raken alles kwijt wat ze bezitten. Het epicentrum van de aardbeving licht dichtbij Port-au-Prince, de hoofdstad van het land. Het zal Haïti tientallen jaren kosten om op de puinhopen een nieuwe stad te bouwen.

www.briefvanmijnkind.nl

Regie: Tessa Boerman, Gert Corba, Ingeborg Beugel; redactie: Lotje Dercksen, Els Duran; camera: Melle van Essen, Marco Nauta, Sonja ter Laag; geluid: Harold Jalving, Eric de Roode, Marjo Postma; montage: Riekje Ziengs; mixage: Paul Gies; productie: Pauline Veltman; eindredactie: Gert Corba, Margje de Koning. Naar een idee van: Ingeborg Beugel, Martin Fröberg en Margje de Koning.

Herhaling: vanaf zondag 17 juli, wekelijks om 16.05 uur op Nederland 2.