Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Open dag goed bezocht ondanks regen

Publicatiedatum : 28 juni 2011

Het weer zat niet mee, afgelopen zaterdag tijdens de Open Dag op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zeist. Motregen en plensbuien wisselden elkaar af. Maar dat betekende gelukkig niet dat de Open Dag daarmee in het water is gevallen. Helemaal niet! Gewapend met laarzen, poncho en paraplu trotseerden zo'n 175 mensen de regen en lieten zich verrassen op het terrein. Er was van alles te doen: voor de kinderen waren er waterspelletjes buiten op het terrein, maar ook binnen, in de speciaal daarvoor opgezette tent. Daarnaast waren er rondleidingen over het terrein door speciale excursieleiders. Opvallend was dat vooral de kinderen erg geïnteresseerd waren en honderduit vroegen.

Waarom een Open Dag?

De installatie in Zeist was hard aan vervanging toe en tussen 2009 en 2011 is de zuivering verbeterd en uitgebreid met een zandfilter. Hierdoor kan het afvalwater nog beter gezuiverd worden. Alle reden dus om een Open Dag te organiseren en iedereen de kans te geven met eigen ogen te zien hoe het verbeterde waterzuiveringsproces precies in z'n werk gaat.

Excursie volgen?

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om een Open Dag bij te wonen, dan kunt u ook een excursie volgen op één van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties in Utrecht, Leidsche Rijn, Nieuwegein en Zeist. Lees hoe u zich digitaal kunt opgeven of bel direct met het waterschap. Telefoon: (030) 634 59 49.

Opening vernieuwde rwzi Nieuwegein in september

De zuivering in Zeist is niet de enige die verbouwd werd. Ook de rwzi in Nieuwegein is gerenoveerd en de capaciteit is uitgebreid. Ook gaat de rwzi 2,5% van het energieverbruik besparen dankzij een extra stap in het zuiveringsproces: de deelstroombehandeling. Het waterschap gaat van rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein een Energiefabriek maken. De Energiefabriek Nieuwegein levert uiteindelijk 120% van de energie op die de installatie gebruikt om het rioolwater schoon te maken. De 20% extra komt overeen met het elektriciteitsverbruik van 160 huishoudens. Naar verwachting vindt de opening in september plaats, evenals de Open Dag. U lees hier later meer informatie over.