Warchild


Een veilige haven in tijden van onrust

28 juni 2011 -
Andaria: "Toen ik hier aankwam en het kamp zag, voelde ik me wanhopig. Maar nadat we onze spullen hadden uitgepakt, hoorde ik als eerste het luiden van een bel. Ik realiseerde me dat er een school moest zijn! Ik volgde het geluid van de bel en kwam aan bij de Child Friendly Space van War Child."

Andaria wacht samen met zijn familie al wekenlang in Kosti op de 3-weekse bootreis die hen terug naar Juba in Zuid-Soedan moet brengen. War Child richtte er in reactie op de enorme toestroom van mensen de Child Friendly Space (CFS) op om kinderen en jongeren een veilige plek te bieden.

Onafhankelijkheid Zuid-Soedan
Begin dit jaar koos het zuiden in een referendum bijna unaniem voor onafhankelijkheid van het noorden. Duizenden mensen reizen daarom de grens over terug naar het zuiden. In aanloop naar de officiële onafhankelijkheid op 9 juli neemt het aantal mensen dat in Kosti verblijft nog altijd toe. Maha, coördinator Child Friendly Space: "Eerder dit jaar ging het om 8.000 mensen, nu zijn er ruim 14.000. De situatie in het kamp verslechtert." Ook het geweld laait in aanloop naar 9 juli verder op. Kinderen en jongeren zijn opnieuw de meest kwetsbare slachtoffers van deze oplopende spanningen.

>> Bekijk de video: Geweld in aanloop van onafhankelijkheid Zuid-Sudan (NOS)

Child Friendly Space
Met de CFS biedt War Child kinderen een veilige omgeving in een tijd van onzekerheid en angst. Juist in zo een periode is het van groot belang dat kinderen een kans krijgen om te ontspannen en samen plezier te maken.

De CFS in Kosti is ontzettend populair. Dagelijks doen tussen de 300 en 600 kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar mee aan activiteiten zoals dans, sport en theater. Daarnaast is er taal- en rekenonderwijs en leren kinderen over hun rechten en onderwerpen als hygiëne.

Andaria: "Elke dag kijk ik er naar uit om naar de Child Friendly Space te gaan. Ik kan er dansen, zingen en toneel spelen. Ook leer ik over de rechten die ik heb als kind. Eerst wist ik niet eens dat er kinderrechten bestonden."

War Child besteedt ook aandacht aan het opbouwen van positieve relaties tussen zowel kinderen en hun families als tussen kinderen onderling. Tijdens activiteiten leren kinderen van verschillende stammen en culturen samenwerken en bouwen zo wederzijds vertrouwen op.

Maha: "Met behulp van rollenspellen leren kinderen omgaan met de situatie waarin ze verkeren. Degenen die de Child Friendly Space regelmatig bezoeken, zien we duidelijk een verandering doormaken. Kinderen die angstig en verlegen binnenkomen, beginnen weer te praten, ze werken samen met anderen kinderen en sluiten zelfs vriendschap."

Steun ons programma in Soedan. Word Friend van War Child.