Gemeente Brummen


Bestrijding eikenprocessierups in volle gang

(Oorspronkelijke publicatie datum: 28-06-2011)

Net als voorgaande jaren is de eikenprocessierups weer volop in de gemeente Brummen aanwezig. Heeft u rupsen gezien in boom bij u in de tuin of bij u in de straat? Raak de rupsen niet aan en blijf uit de buurt van de rups en hun nesten.
Voor de bestrijding van de rupsen op gemeentebomen kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer (0575) 56 82 33. Voor de bestrijding van de rups op bomen die op eigen grond staan dient u zelf actie te ondernemen. Bestrijdt de rupsen niet zelf maar schakel een erkend bedrijf in. De gemeente bestrijdt de rupsen alleen op gemeentelijke laan- en straatbomen.

Brandharen

Sinds 2005 komt de rups ook in de gemeente Brummen voor. De brandharen van dit beestje zijn de veroorzakers van overlast. Nadat iemand in contact is geweest met de brandharen kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. De rups is vooral in de maanden mei en juni zichtbaar en verplaatst zich in processie door de boom. In juli verpopt de rups zich en wordt het een (nacht-)vlinder. De rupsen maken nesten in de boom die vol zitten met restanten van vervellingen. De haren van de rups blijven jarenlang hun branderige werking behouden.

Bestrijding van de rups

Op dit moment wordt de eikenprocessierups intensief bestreden. De gemeente zet hierbij aannemers in die de rupsen met een grote stofzuiger opzuigen. Het is praktisch gezien onmogelijk alle rupsen te bestrijden. Behalve dat een deel van de nesten onopgemerkt blijft zijn er ook nesten op onbereikbare plaatsen. Uitgangspunt bij de bestrijding is het voorkomen van direct contact met de rupsen/nesten. De rupsen/nesten worden dan ook tot ca. 6 meter hoog uit de bomen verwijderd. Daarnaast worden grote nesten die hoger in de boom zitten en boven de weg hangen verwijderd.
De gemeente is op dit moment volop aan het bestrijden, naast de gebieden waar veel personen komen (prioriteit 1. gebied) wordt er ook in het buitengebied bestreden (prioriteit 2. gebied).

Prioriteitsgebieden

De gezondheidsrisicos bij de eikenprocessierups zijn het grootst daar waar veel mensen zijn, of waar mensen langdurig verblijven (zoals de woonomgeving). De inzet van de bestrijding is in Brummen gekoppeld aan het gezondheidsrisico . De gemeente is hiervoor verdeeld in drie prioriteitsgebieden waarin verschillende wijze van bestrijding plaats vindt:

Prioriteit 1: Dit zijn gebieden met een hoog gezondheidsrisico: gebieden waar veel mensen komen of langdurig verblijven, zoals de woonomgeving of drukke fiets-, school-, of autoroutes buiten de kom. Hier bestrijden we actief door preventief te spuiten, vroegtijdig te kijken of er rupsen met brandharen zitten en snel te bestrijden. Dit zijn alle dorpskernen en van het buitengebied de Dierense- en Apeldoornseweg, Mensinkweg, Boerenstraat, Weg over t Hondsveld, Kleine Vosstraat, Vosstraat en L.R. Beijnenlaan.

Prioriteit 2. Deze gebieden hebben een matig gezondheidsrisico: overige gemeentelijke fiets- en autoroutes buiten de bebouwde kom en weilanden met intensieve beweiding; bestrijding via meldingen en inspecties. Dit zijn de overige wegen in het buitengebied, m.u.v. de woonomgeving.

Prioriteit 3. Gebieden met een laag gezondheidsrisico: Hier komen weinig mensen. In principe wordt hier niet bestreden maar worden mensen door borden geïnformeerd en gewaarschuwd. Hier gaat het om de bosgebieden en een deel van de Kanistraat.

De gemeente informeert

Door iedereen goed te informeren kunnen we de overlast beperken. Op verschillende fietsknooppunten hangen informatieborden. Uiteraard staat ook veel informatie op onze website (Plannen en Projecten/Overige/Eikenprocessierups). Ook kunt u een folder ophalen bij het gemeentehuis in Brummen of de dependance in Eerbeek. Neem voor overige informatie contact op met het Milieuklachten- en informatiecentrum van de provincie Gelderland, telefoon (026) 359 99 99 of kijk op www.minlnv.nl/eikenprocessierups en www.gelderland.nl (milieuloket).