NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

2011 - Nieuwe Bouwbesluit bevat veel onvolkomenheden

28 juni 2011 - Nieuwe Bouwbesluit bevat veel onvolkomenheden

NVB pleit voor uitstel invoering met half jaar

Voorburg, 28 juni 2011 - Als het aan het nieuwe Bouwbesluit ligt, mogen straks vijf woningen één, niet afsluitbaar, toilet delen. Het is één van de vele onvolkomenheden in het nieuwe Bouwbesluit waardoor invoering ervan per 1 januari 2012 niet verstandig is. In een brief aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken dringt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB) er dan ook op aan om meer tijd te nemen voor het Bouwbesluit en het pas uiterlijk 1 juli 2012 in te voeren.

Op 30 juni valt het besluit over de invoering van het Bouwbesluit met ingang van 1 januari 2012. Omdat er nogal wat ruis is over de consequenties van het nieuwe Bouwbesluit, heeft NVB de nieuwe regelgeving door Woningborggroep uit Gouda laten doorrekenen. Daaruit blijkt ook dat het Bouwbesluit tot flinke kostenstijgingen kan leiden. Zeker gezien de situatie waarin de bouwsector zich nu bevindt, is het niet verstandig al te lichtvaardig over kostenverhogende maatregelen te besluiten. Door wijzigingen in de bouwregelgeving zijn de bouwkosten voor de koper van een nieuwbouwwoning in vijftien jaar tijd al tussen de 20.000 en 25.000 euro gestegen.

En daar komen de kostenconsequenties van het nieuwe Bouwbesluit nog eens bovenop. Afhankelijk of het een tussenwoning, appartement of vrijstaande woning betreft, bedragen de kostenstijgingen tussen de 600 en 1400 euro per woning. Omdat bedrijven onder andere ook hun kosten- en calculatiesystemen moeten aanpassen, zal dit bedrag in de praktijk nog fors hoger komen te liggen.

Daarnaast blijkt dus uit de exercitie van Woningborggroep, dat het nieuwe Bouwbesluit de nodige onvolwassenheden laat zien. Een treffend voorbeeld daarvan is dat bijvoorbeeld voor vijf woonfuncties maar één toilet nodig is. En dit toilet hoeft volgens de nieuwe regels nog niet eens afsluitbaar te zijn. Op basis van deze bevindingen wil NVB dat er uitgebreider overleg wordt gevoerd met de bouworganisaties en vooral met die organisaties, zoals Woningborg, die dagelijks vanuit een stukje garantieverlening bouwprojecten toetsen. Uitstel tot 1 juli 2012 is daarom meer dan wenselijk, aldus NVB.

Klik hier voor de brief aan de leden van de vaste commisie voor Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Zie het origineel