Gemeente Utrecht

Persbericht gemeente in 2012 CO2 neutraal

Persbericht Buurtbemiddeling


1. Stedenbouwkundig Plan Terwijde Zuidoost vastgesteld Het college heeft het Stedenbouwkundig Plan (SP) voor Terwijde Zuidoost vastgesteld. In totaal komen hier ongeveer 455 eengezinswoningen en appartementen. Het gaat om zowel huur-als koopwoningen in de categorieën sociaal, middelduur en duur. De meeste woningen liggen aan een centraal gelegen openbaar park. Binnen het plan is ook ruimte voor maatschappelijke voorzieningen en kleinschalige bedrijvigheid. Er is ruimte gereserveerd voor een basisschool met daarbij buitenschoolse opvang om het verwachte tekort aan klaslokalen op te vangen, mocht dit nodig zijn. Ook maakt het bestaande woonzorgcentrum (de Ingelanden) deel uit van het plan. Naar verwachting kan vanaf eind 2012 gestart worden met de bouw.

Scenic walk
Bijzonder element in het SP is de Scenic Walk. Langs deze langzaam verkeersroute kunnen diverse voorzieningen komen. De route loopt dwars door de buurt, vanaf het toekomstige winkelcentrum Terwijde richting Leidsche Rijn Centrum. De route eindigt bij een appartementengebouw van circa 10 verdiepingen met in de plint ruimte voor een commerciële functie of horeca.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


2. Voortgangsrapportage en Monitor Krachtwijken vastgesteld Het college heeft de vijfde voortgangsrapportage van het programma Krachtwijken vastgesteld. Het aanbrengen van focus is het motto: met minder maatregelen moet meer bereikt worden. Na de zomer komen de wijkprogrammateams met concrete voorstellen. De uitgave gaat vergezeld van de Monitor Krachtwijken (derde meting) waarin beschreven staat welk (maatschappelijk) effect de maatregelen uit de wijkactieprogramma's sorteren. Belangrijkste conclusie uit de monitor is dat de toekomstverwachting van bewoners aan het verbeteren is. Dit wordt ook ondersteund door het eerder verschenen rapport van Berenschot.

In de voortgangsrapportage rapporteren de woningcorporaties Mitros, Portaal, Bo-Ex en de gemeente Utrecht over de resultaten van de wijkaanpak in 2010 in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep, Zuilen-Oost en Hoograven. De documenten vormen samen met het al eerder verschenen Evaluatierapport (Berenschot) en gesprekken met professionals en bewoners in de wijken, input voor het opstellen van wijkactieprogramma's voor 2012 en 2013.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


3. Cartesiusgebied wordt werkspoorkwartier
Het college heeft vandaag een ontwikkelingsvisie vastgesteld voor het gebied tussen de Cartesiusweg, de sporen naar Rotterdam en Amsterdam en het Amsterdam Rijnkanaal. Het gebied verschiet momenteel van kleur. Grote, veelal transportgeoriënteerde bedrijven trekken weg, terwijl kleine en vaak creatieve bedrijven zich er vestigen. De gemeente stelt geen grootschalige transformatie voor, maar kiest voor de weg van de geleidelijkheid. Tot slot wil de gemeente de naam Werkspoorkwartier hanteren. Samen met de betrokken bedrijven zal later voor een definitieve naam worden gekozen.

Woningbouw, grote kantoren en grootschalige leisure is in het gebied uitgesloten. Voor Tractieweg 51, een grote loods van het voormalige Werkspoor, stelt de gemeente binnenkort met een aantal initiatiefnemers een Ontwikkelingsstrategie op die moet leiden tot de herontwikkeling van het pand tot een creatieve hotspot. Ook voor de zone langs het spoor stelt de gemeente een Stedenbouwkundig Plan op.

De opgestelde Ontwikkelingsvisie is de openingszet van het College voor een gesprek met de zittende bedrijven, de creatieve industrie in Utrecht, de omwonenden, wijkraad en de diverse initiatiefnemers in het gebied. Dit najaar zal de visie worden aangevuld met de inbreng van deze partijen.

Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


4. Minder subsidie voor preventie jeugdprostitutie en vrouwenopvang Twee vrouwenprojecten ontvangen met ingang van 2012 minder subsidie, te weten pretty Women en vrouwenopvang Vieja. De ene subsidie betreft het project Pretty Women, dat zich richt op preventie van jeugdprostitutie. Dit project ontving in 2011 nog ¤234.000 en dat worddt ¤50.000 minder. Deze maatregel pastt in een reeks bezuinigingen op veiligheidsgebied, die het gevolg is van verminderde rijksbijdragen. De andere subsidie betreft de psychosociale begeleiding in de vrouwenopvang Vieja. Op een totaal budget voor begeleiding van vrouwen en kinderen van ¤ 3,5 miljoenn in 2011 wordt een bedrag van bijna ¤240..000 bezuinigd. Ook deze bezuiniging is een direct gevolg van verlaagde rijksbijdragen, waarvoor binnen de gemeentelijke middelen geen compensatie beschikbaar is.

Meer informatie: Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32