Provincie Noord-Holland

Nieuwe Zaanbrug op huidige locatie

29 juni 2011 -

De nieuwe Zaanbrug zal worden gebouwd op de huidige locatie, in het verlengde van de Nieuweweg.

Dit heeft de gemeenteraad van Wormerland gisteren besloten op basis van de resultaten van het aanvullende locatieonderzoek. Eerder hadden de raad van gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland al gekozen voor deze locatie.

De afgelopen maanden is op verzoek van de gemeenteraad van Wormerland aanvullend locatieonderzoek uitgevoerd om tot een definitief besluit te komen over de locatie van de nieuwe Zaanbrug. Bij het onderzoek zijn twee locaties vergeleken: de locatie Nieuweweg (de huidige locatie) en een locatie in het verlengde van de Lassiestraat (voorheen Aanlegstraat). Door onafhankelijke adviesbureaus zijn een vijftal aspecten nader onderzocht: de verkeersafwikkeling in de eindsituatie, de bereikbaarheid in de bouwfase, de bevaarbaarheid van de Zaan, de risico's op planschade en nadeelcompensatie en de financiën. Aan de hand van gevoerde gesprekken met belanghebbende partijen en een openbare informatiebijeenkomst is ook gekeken wat de omgeving er van vindt. Op basis van de onderzoeksresultaten is nu ook door de gemeente Wormerland besloten dat de nieuwbouw van de brug op de huidige locatie de voorkeur verdient.

De provincie voert de vernieuwing van de brug op verzoek van de beide gemeenten uit. Nu de locatie van de brug bekend is, zal onder regie van de provincie door partijen verder worden gewerkt aan het architectonisch ontwerp van de nieuwe brug en de voor de bouwfase te nemen verkeersmaatregelen. De daadwerkelijke realisatie van de brug zal medio 2013 starten, zodat de nieuwe Zaanbrug eind 2014 in gebruik kan worden genomen.

Veel bedrijven zijn voor aanvoer van grondstoffen afhankelijk van de Zaan. De provincie werkt samen met de regio aan maatregelen om de bevaarbaarheid van de Zaan te verbeteren. Een van die maatregelen is de vervanging van de Zaanbrug. De Zaanbrug verbindt Wormer met Wormerveer en is gedeeld eigendom van de gemeenten Wormerland en Zaanstad. Vooral de combinatie van grote, onbeladen schepen en wind geeft in de huidige situatie risico's op aanvaringen en leidt tot trage passages van schepen door de brug. Hierdoor moet het wegverkeer regelmatig lang wachten. Daarom is hier grote behoefte aan een nieuwe brug. Door vergroting van de doorvaartbreedte van 12 naar 16,5 meter zal voor het scheepvaartverkeer in de toekomst een veilige doorvaart gegarandeerd blijven. Mogelijkheden om ook de doorvaarthoogte van de nieuwe brug te vergroten blijken volgens de onderzoekers zeer beperkt te zijn.
---