Ministerie van Defensie


Defensie publiceert beelden anti-piraterijactie (video)

29 juni 2011, 10.34 uur

Op 2 april bevrijdde een versterkt boardingteam van Hr. Ms. Tromp 16 gegijzelde zeelieden. Nadat hierbij een groep van piraterij verdachte Somaliërs het vuur opende, schoten de Nederlandse militairen terug. Tijdens deze actie kwamen 2 Somaliërs om en werden 16 verdachten aangehouden. Vandaag keert de Tromp terug in thuishaven Den Helder en geeft Defensie een video-impressie van de actie vrij, met daarin ook originele beelden.

Tijdens een patrouille voor de kust van Somalië detecteert het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr. Ms. Tromp een schip dat richting het ankergebied van een piratenkamp vaart. Als het schip niet reageert op diverse oproepen via de marifoon, krijgen de mariniers van het versterkte boardingelement opdracht het schip te naderen om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Defensie publiceert beelden anti-piraterijactie
* Download deze video
+ Video voor Windows Media Player
Video | 29 juni 2011 | wmv | 4:00 | 9.7MB
+ Video voor Apple Quicktime Player
Video | 29 juni 2011 | mp4 | 4:00 | 13MB
+ Video voor mobiel gebruik
Video | 29 juni 2011 | 3gp | 4:00 | 2.3MB
* Uitgeschreven tekst Zie het origineel


Onder vuur

Het boardingelement is op circa 50 meter van het verdachte schip verwijderd, als een einde komt aan de schijnbaar rustige situatie. De militairen worden vanaf het verdachte schip onder vuur genomen. De mariniers en de boordschutters van de Tromp beantwoorden het vuur. Als enkele van piraterij verdachte Somaliërs vervolgens met een snelle skiff proberen te ontkomen, geven de boordschutters waarschuwingsschoten af. Met effect, want de Somaliërs staken hun vluchtpoging en worden aangehouden. Ook de Somaliërs op het gekaapte schip geven zich over. De 16-koppige Iraanse bemanning wordt bevrijd. Bij de actie komen 2 Somaliërs om.

Dreiging

Na het aan boord nemen van de piraten, wil de Tromp de dhow naar zee slepen voor nader onderzoek. Plots krijgt een gekaapt koopvaardijschip in het ankergebied vaart en zet koers naar de Tromp. Waarschijnlijk met de intentie om de aangehouden Somaliërs te bevrijden. Na verschillende oproepen om het schip te stoppen, wordt de dreiging uiteindelijk met een aantal schoten voor de boeg van de koopvaarder afgewend.

Ocean Shield

Het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. Tromp vertrok op 7 februari uit Den Helder om deel te nemen aan de maritieme NAVO-missie Ocean Shield. Deze operatie richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalische Bassin. Niet alleen wordt de scheepvaart tijdens passage door het gebied beschermd, ook patrouilleren de marineschepen om de veiligheid op de scheepvaartroutes te vergroten en piraterij aan te pakken.

Strafvervolging

Negen van de aan boord van de Tromp genomen van piraterij verdachte Somaliërs zijn overgebracht naar Nederland en worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor zeeroof en poging tot moord op de Nederlandse mariniers. De rechtbank in Rotterdam zal over hun schuld of onschuld beslissen.