ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ARVODI 2011: nieuwe versie inkoopvoorwaarden van de Rijksoverheid

29 jun 2011 om 14:32

Op 22 juni 2011 zijn de herziene Algemene Rijksvoorwaarden voor het Verstrekken van Opdrachten en tot het verrichten van Diensten (ARVODI 2011) in werking getreden. Bij de voorwaarden zit deze keer een uitgebreide toelichting.

De ARVODI zijn in beginsel bedoeld voor alle vormen van dienstverlening, maar zijn voor veel ICT-diensten niet geschikt. In de toelichting bij de ARVODI wordt dit nu publiekelijk bevestigd. In die toelichting is nu duidelijk aangegeven dat de ARVODI minder geschikt zijn voor automatiseringsopdrachten. Dit is opmerkelijk, omdat de vorige versies regelmatig door de overheid worden gebruikt bij de inkoop van ICT-diensten. Bij de herziening van de ARVODI heeft de overheid er voor gekozen om het georganiseerde bedrijfsleven, waaronder ICT~Office, niet hierbij te betrekken. Mede daardoor kenmerken de voorwaarden zich door eenzijdigheid. ARVODI 2011 beschermen vrijwel louter de belangen van de overheid en niet van de dienstverleners.

Een belangrijke wijziging ten opzichte van de oude voorwaarden is dat dienstverleners verplicht zijn tot elektronisch factureren. Deze verplichting geldt echter niet als dienstverleners hier technisch (nog) niet aan kunnen voldoen. Voor wat betreft de aansprakelijkheid van de dienstverlener is er niets veranderd. Deze is in de nieuwe ARVODI nog steeds onbeperkt. Toch betekent dit niet dat de overheid aan die onbeperkte aansprakelijkheid vasthoudt. In de bij de ARVODI behorende modelovereenkomsten is namelijk een bepaling opgenomen, waarin de aansprakelijkheid van de dienstverlener kan worden beperkt tot een vast bedrag afhankelijk van de waarde van de opdracht. Het wordt aan de overheidsinstantie die van de ARVODI gebruik maakt overgelaten of men ook van die bepaling gebruik maakt.

Omdat de ARVODI niet toegespitst zijn op ICT-opdrachten, doen dienstverleners er verstandig aan kritisch stil te staan bij het gebruik van deze voorwaarden. In voorkomend geval kan een dienstverlener trachten de toepasselijkheid ervan af te wijzen. Wanneer u als leverancier van ICT-opdrachten toch nog geconfronteerd wordt met de ARVODI, verzoeken wij u dat te melden bij ICT~Office.