Rijksvoorlichtingsdienst

Markt Maastricht wordt paradeplaats

Op de markt in Maastricht is zaterdag een openbare beëdiging van 36 militairen van het Korps Nationale Reserve. Met deze beëdiging biedt de Koninklijke Landmacht het publiek de kans om een dergelijke militaire plechtigheid van dichtbij mee te maken.

Enkele honderden militairen marcheren door de Maastrichtse binnenstad om zich vervolgens op te stellen op de markt voor de ceremoniële plechtigheden. De ceremonie begint om 12:00 uur en zal ongeveer een uur duren.

Allereerst wordt een bataljon van het Korps Nationale Reserve met 700 militairen onder bevel gesteld bij de Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Brigade-generaal Michiel van der Laan zal de reservisten welkom heten. Hierna worden de nieuw aangestelde reservisten beëdigd door burgemeester van Maastricht Onno Hoes en de bataljonscommandant Luitenant-kolonel Rob Müller. Tot slot worden er jaartekens uitgereikt aan reservisten die al 25 of 30 jaar als vrijwilliger in dienst zijn bij het Korps Nationale Reserve. Het Fanfare Korps Nationale Reserve verzorgt de muzikale omlijsting van de ceremonie.

Het Korps Nationale Reserve maakt sinds 1948 deel uit van de Koninklijke Landmacht. Het Korps bestaat uit circa 3.800 militairen en is verdeeld over vijf regionale bataljons. Een reservist vervult zijn militaire functie naast een reguliere baan. Maar ook hebben veel reservisten zich ingezet tijdens de missie in Afghanistan

Noot voor redacties (