Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-strategie 2011-2014: Groeien met kennis

Wetenschap gaat over óns allemaal. Over de cellen in ons lijf, de lucht die wij inademen, de materialen die wij gebruiken om te leven en te communiceren, en over de samenleving die wij met elkaar vormen.

De weg van de wetenschap is zelden een rechte lijn, leidt niet altijd naar gouden bergen en loopt soms langs kronkelige paadjes en ravijnen. Maar elk stapje is er een. En vele stappen maken kennis. Kennis waarmee wij en generaties na ons (voort)leven. Samen werken aan de groei van wetenschappelijke kennis, kennis waar de samenleving, nu of straks, ten volle van profiteert: dat is waar NWO voor staat.

NWO koestert wetenschappers die met volle overtuiging werken aan de oplossing van fascinerende vragen en uitdagingen. Het einde van hun zoektocht laat zich moeilijk voorspellen, maar uiteindelijk is álle kennis goede kennis. Zijpaden leiden naar hoofdwegen en een doodlopend pad opent nieuwe vergezichten naar andere, meer succesvolle routes. Naar vooruitgang, vroeg of laat.

In haar nieuwe strategie wil NWO blíjvend en op grotere schaal investeren in topwetenschappers en excellent onderzoek. In talenten die juist nu, in tijden van krapte, de ruimte moeten krijgen om hun vernieuwende ideeën te onderzoeken ten dienste van de samenleving.