Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 29 juni 2011

Programma Stadshart: versterking en verbinding in hart Amersfoort

Met het programma Stadshart werkt Amersfoort aan de versterking van het centrumgebied. De aanpak past bij de metamorfose die de stad de afgelopen decennia heeft ondergaan. Niet alleen aan de buitenkant met alle nieuwe wijken, maar ook aan de binnenkant is de stad veranderd en fors gegroeid. Burgemeester en wethouders hebben het programma dinsdag 28 juni 2011 vastgesteld.

"Veel mensen denken bij het centrum van Amersfoort automatisch aan de historische binnenstad. Logisch, want het is een unieke parel waar heel veel gebeurt. Maar de centrumfuncties vind je steeds meer ook in gebieden als het Oliemolenkwartier, het toekomstig Eemplein, de Zonnehof en de Wagenwerkplaats", zegt wethouder Mirjam Barendregt.

"Het Stadshart biedt een diversiteit gebieden waarmee de stedelijke dynamiek ruimte krijgt. We dagen inwoners en organisaties dagen uit die gebieden samen de gemeente te versterken en de onderlinge verbindingen te verbeteren."

Het Stadshart bestaat uit die plekken waar je stedelijk woont, werkt, winkelt, uitgaat of elkaar ontmoet. In vroeger jaren waren die in Amersfoort vooral te vinden in de historische binnenstad, tegenwoordig en in de toekomst zijn die voorzieningen in een groter gebied te vinden: het Stadshart. De binnenstad, het Eemplein en de Eemhaven, het Oliemolenkwartier, Stadhuisgebied, Stationsgebied, Wagenwerkplaats en de Zonnehof zijn de 'kamers' die samen het Stadshart vormen.

Versterking van de kamers
Bij de ontwikkeling van het Stadshart is het belangrijk dat elke kamer zijn eigen sfeer en identiteit krijgt en houdt. Als de kamers een sterke eigen identiteit hebben en daarmee een bestemming op zichzelf zijn, dan heeft dit een positief effect op de beleving van het Stadshart als geheel. Daarom is het programma Stadshart vooral gericht op de versterking van de afzonderlijke kamers in het Stadshart. De samenhang in het Stadshart zit niet alleen in de fysieke verbinding tussen de gebieden, maar vooral in de overeenkomst dat de gebieden aantrekkelijke stedelijke functies herbergen en toch verschillen in hun identiteit.

Gewenste ontwikkelingen
Doel van het programma Stadshart is richting te geven aan de manier waarop we samen met de stad werken aan de versterking van de kamers. Daarbij zijn verschillende projecten benoemd die de kamers versterken op cultureel, economisch en ruimtelijk vlak. Ook zijn er kansen benoemd voor de versterking van de beleving van het Stadshart als geheel en voor de veiligheid en aantrekkelijkheid van de overgangen tussen de verschillende kamers.

Matching fund
Met het programma Stadshart geeft de gemeente richting aan gewenste ontwikkelingen in het gebied. Een agenda Stadshart is opgesteld als verzameldocument van allerlei projecten die aansluiten bij het programma. Deze agenda bevat zowel projecten die de gemeente trekt, als projecten die door partijen uit de stad worden geleid. De agenda is een dynamisch document, partijen uit de stad kunnen aansluiten door initiatieven aan te dragen die passen binnen de gewenste ontwikkelingen. Om initiatieven ook financieel te ondersteunen, roept de gemeente een zogenaamd 'matching fund' in het leven. Uit dit fonds kunnen projecten die grotendeels door derden worden gefinancierd rekenen op een bijdrage van de gemeente. In toenemende mate zal naast de initiatieven uit de stad ook gemeentelijk beleid worden ingezet in lijn met de ambities van het Stadshart. Daarbij kan het gaan om de inzet van kunst in de openbare ruimte of bijvoorbeeld de locaties waar evenementen plaatsvinden.

Noot voor de redactie,