Gemeente Brummen


Nu ook bestemmingsplan voor buitengebied onherroepelijk

(Oorspronkelijke publicatie datum: 29-06-2011)

Het gaat goed met het actualiseren van de bestemmingsplannen in onze gemeente. Met ingang van 23 juni jl. is namelijk het bestemmingplan Buitengebied onherroepelijk geworden. Eerder al bereikten de bestemmingsplannen voor de bebouwde kommen van Eerbeek en Brummen deze status, evenals bedrijventerrein De Hazenberg/Rhienderen Noord. Dit alles betekent dat met de vaststelling en onherroepelijk worden van deze plannen voldaan wordt aan de wettelijke verplichting om uiterlijk vanaf 2013 het gehele grondgebied te voorzien van actuele en digitale bestemmingsplannen!

De afgelopen jaren heeft de gemeente Brummen werk gemaakt van het actualiseren van de bestemmingsplannen. Met het onherroepelijk worden van het bestemmingplan Buitengebied is ruim negentig procent van het grondgebied van onze gemeente voorzien van een actueel en digitaal bestemmingsplan.

Actuele regeling
Het bestemmingsplan Buitengebied voorziet in een actuele bestemmingsplanregeling voor het buitengebied van de gemeente Brummen en is bindend voor zowel burgers als overheid. Hiermee worden verschillende verouderde bestemmingsplannen vervangen door een nieuw bestemmingsplan met meer eenduidige regels. Het bestemmingsplan regelt het gebruik van gronden, welke bouwmogelijkheden er zijn en de gebruiksmogelijkheden van de gebouwen. Ook worden de rechten van de bewoners, ondernemers en overige grondgebruikers vastgelegd.

Uitspraak Raad van State
Zowel het voorontwerp als het ontwerpbestemmingsplan heeft voor iedereen ter inzage gelegen. Hierop kon men een inhoudelijke reactie geven. Tegen de uiteindelijke vaststelling van het plan op 17 december 2009 hebben acht personen beroep ingesteld bij de Raad van State. Dit hoogste rechtsorgaan heeft op woensdag 22 juni 2011 besloten zes beroepschriften ongegrond, één beroepschrift deels gegrond en één beroepschrift gegrond te verklaren. Dit betekent dat dit plan, met uitzondering van de delen die zijn vernietigd, onherroepelijk is geworden. De vernietiging betreft de bestemming Bedrijf van perceel Smeestraat 23 en een onderdeel van artikel 5 van de planregels voor zover daarin ten aanzien van het de bestemming Bedrijf ter plaatse van perceel Soerense Zand 29 is bepaald dat de gezamenlijke bestaande oppervlakte van bedrijfsgebouwen en overkappingen maximaal 10% mag worden vergroot.

Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl is het plan digitaal voor iedereen te raadplegen.