Openbaar Ministerie

OM eist 8 jaar gevangenisstraf in hoger beroep
verkrachtingszaak met dodelijke afloop

29 juni 2011 - Ressortsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 28 jarige man wegens verkrachting de dood tot gevolg hebbend en brandstichting op 31 augustus 2008 te Apeldoorn.

De man wordt ervan verdacht dat hij tegen haar zin seks had met het slachtoffer. Ten gevolge van het uitgeoefende geweld is zij overleden. Om vervolgens sporen uit te wissen heeft verdachte samen met een medeverdachte brand gesticht in de woning. Over de doodsoorzaak zijn vandaag ter terechtzitting bij het gerechtshof Arnhem twee deskundigen gehoord.

Het OM vordert vrijspraak voor doodslag en zware mishandeling, omdat niet bewezen kan worden dat verdachte opzet daarop heeft gehad. Verdachte heeft geweld gebruikt met het doel om seks af te dwingen. Een langdurige gevangenisstraf is op zijn plaats omdat het uitgeoefende geweld bij de verkrachting zodanig is geweest dat het slachtoffer hierdoor is overleden. Tevens rekent het OM verdachte de brandstichting zwaar aan, omdat hij hiermee geen enkel respect heeft getoond voor het inmiddels overleden slachtoffer. Daarnaast is door de wijze van brandstichten sprake geweest van een gevaarlijke situatie voor omwonenden.

De rechtbank Zutphen veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf van 12 jaar wegens doodslag, verkrachting en brandstichting. De verdachte stelde hoger beroep in tegen het vonnis. Een medeverdachte kreeg voor het medeplegen van de brandstichting een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk opgelegd. Hij ging niet in hoger beroep.

Uitspraak (naar verwachting) op 13 juli 2011.

Bestanden


* pb_lro_arnhem.pdf (27.4 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand

Zie het origineel