Raad van State


woensdag 29 juni 2011
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft opgelegd aan een inwoner van Haarlem. Volgens het gemeentebestuur heeft de man bemiddeld bij de verhuur van een aantal woningen in de Vechtstraat in Amsterdam. Hij heeft dit gedaan zonder toestemming van de eigenaar van de woningen. Daarvoor is een vergunning van de gemeente nodig. Aangezien de man niet over een vergunning beschikt, heeft het gemeentebestuur hem een dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat hij de activiteiten staakt. Het gemeentebestuur heeft ook geweigerd de man een vergunning te verlenen voor deze activiteiten. De rechtbank in Amsterdam heeft in november 2010 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201012349/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Utrecht om ontheffingen te verlenen voor houtwallen bij twee landgoederen. De eigenaren van de landgoederen hebben de houtwallen al aangelegd omdat zij hinder zouden ondervinden van bezoekers van het stuifzandgebied De Biltse Duinen waarin de landgoederen liggen. Eerder had het provinciebestuur nog de ontheffingen verleend, maar naar aanleiding van bezwaren van onder meer de stichting Vrienden van de Biltse Duinen heeft het de ontheffingen alsnog geweigerd. Het provinciebestuur vindt dat de houtwallen de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van het gebied aantasten. De eigenaren van beide landgoederen zijn het niet eens met de weigering en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de houtwallen voorlopig toe te staan. (zaaknummers 201103079/2 en 201103080/2)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Vught om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor 34 woningen met garage aan de Taalstraat in Vught. Het gemeentebestuur heeft deze geweigerd, omdat de aanvraag onvolledig zou zijn. Zo is volgens hem niet duidelijk wat 'de ruimtelijke effecten en de uitstraling van het bouwplan zijn op de omgeving' en is er geen aandacht besteed aan de hoogteverschillen van het maaiveld. Verder ontbreekt in het bouwplan het karakteristieke element van de doodlopende straatjes Kleine Gent en het Bijltje in de omgeving, aldus het gemeentebestuur. Eerder had het gemeentebestuur nog een bouwvergunning en vrijstelling verleend voor de woningen met garage, maar de rechtbank in Den Bosch vernietigde die in april 2008. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State liet die vernietiging in augustus 2008 in stand. De Charlotte Elisabeth van Beuningenstichting is het er niet mee eens dat het gemeentebestuur daarna de bouwvergunning en vrijstelling alsnog heeft geweigerd. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in november 2010 een eerder beroep van haar hiertegen ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij nu in hoger (zaaknummer 201100943/1)
13.30 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende heeft verleend voor een dorpshuis aan de Schoolstraat in Heeze. Omdat het bestemmingsplan een dorpshuis op die plek niet toestaat, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Het dorpshuis bestaat uit een grand café/restaurant, jongerencafé, bibliotheek en diverse les-, vak- en muzieklokalen. Het dorpshuis maakt deel uit van de herontwikkeling van de locatie Nicasiushuis. De klankbordgroep Omwonenden Schoolstraat/DS Kremerstraat is het niet eens met de komst van het dorpshuis. Zij vreest dat de vleermuizen en boerenzwaluwen die leven in de omgeving worden verstoord door het dorpshuis. Ook is zij bang voor geluidsoverlast 's avonds en 's nachts door bezoekers van het dorpshuis. Verder zou hun privacy en het uitzicht vanuit hun woningen worden aangetast, doordat het dorpshuis dichtbij hun woningen mag worden gebouwd. Bovendien zijn er te weinig parkeerplaatsen voor de bezoekers, aldus de klankbordgroep. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in september 2010 een eerder beroep van haar ongegrond. De zitting gaat ook over de ontheffing die het gemeentebestuur heeft verleend voor het dorpshuis. De ontheffing is nodig, omdat in de openbare ruimte wordt geparkeerd. De klankbordgroep verzet zich ook tegen deze ontheffing. (zaaknummers 201011592/1 en 201011594/1)