Provincie Noord-Holland

Goedkope leningen vervangen subsidie voor restauratie

29 juni 2011 -

Vanaf 1 juli 2011 kunnen eigenaren van provinciale monumenten met een woonfunctie en eigenaren van stolpboerderijen tegen lage rente geld lenen uit het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten.

De provincie stelt ruim 5 miljoen euro beschikbaar aan het Nationaal Restauratiefonds om dit fonds op te richten. Provinciaal geld voor restauraties wordt daarmee efficiënter ingezet en er worden kosten bespaard.

Lenen voor restauraties
De provincie vindt het belangrijk dat Noord-Hollands erfgoed behouden blijft en wil dat geld voor restauratie van provinciale monumenten efficiënter ingezet wordt. Eigenaren van provinciale monumenten die bewoond worden kunnen daarom tegen een lage rente geld lenen voor restauraties. De aflossingen gaan terug in het fonds. Andere eigenaren kunnen dat geld dan weer lenen. Het levert de provincie een jaarlijkse kostenbesparing op van gemiddeld EUR 152.000. Dit bedrag is bestemd voor onderhoud van beschermde molens.

Tot nu toe konden eigenaren van provinciale monumenten waar in gewoond wordt bij de provincie een subsidie aanvragen voor restauratiewerkzaamheden. De hoogte van de subsidie was maximaal 40% van de restauratiekosten. Voor de overige 60% van de kosten moesten de eigenaren zelf zorgen, veelal in de vorm van een lening tegen een hoge marktrente.

Lage rente
Vanaf 1 juli kunnen eigenaren van provinciale monumenten met een woonfunctie een lening aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds voor 100% van de restauratiekosten. De rente is 5% lager dan de gemiddelde marktrente, met een minimum van 1,5%. De maximale hoogte van de lening bedraagt EUR 100.000. Voor Noord-Hollandse stolpboerderijen die geen provinciaal of rijksmonument zijn, kunnen eigenaren EUR 25.000 lenen. De provincie vindt de stolpboerderijen belangrijk voor de identiteit voor Noord-Holland en wil eigenaren een financiële tegemoetkoming bieden in de kosten voor onderhoud. Het Nationaal Restauratiefonds gaat het fonds beheren.

Voor provinciale monumenten zonder woonfunctie blijft de subsidieregeling voor restauratie ongewijzigd. Dat geldt ook voor de regeling voor regulier onderhoud.

Meer informatie
Op deze site vindt u meer informatie over subsidie.

Vanaf 29 juni staat alle informatie over het Noord-Hollands Fonds voor Monumenten op: www.restauratiefonds.nl/noordholland en www.restauratiefonds.nl/stolpboerderij.

---