Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Gemeente stelt kaders vast ontwikkeling Watersley

Sittard-Geleen, 28 juni 2011 - De gemeente Sittard-Geleen brengt middels de vaststelling van duidelijk kader de mogelijkheden in beeld voor nieuwe initiatieven van de locatie 'Watersley'. Met dit document willen de gemeente én stichting Pergamijn initiatiefnemers interesseren, met het doel om onder voorwaarden te komen tot herontwikkeling van het gebied.

De locatie Watersley is gelegen op en aan de rand van de Kollenberg. Het gebied en de daarop aanwezige gebouwen zijn tientallen jaren gebruikt ten behoeve van het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Vanwege het beleid van de rijksoverheid gericht op verbetering van de leefkwaliteit van de zorgbehoevende mensen zijn en worden deze mensen decentraal in wijken en kernen gehuisvest.

Gevolg daarvan is dat de locatie Watersley in 2012 'leeg'zal komen: de aanwezige bebouwing zal niet meer worden gebruikt om zorg te leveren. De eigendom van de gronden en de gebouwen is grotendeels van de Stichting Pergamijn. Daarnaast is er een school aanwezig, in eigendom van de stichting Kindante, en een manege, die langjarig in erfpacht is uitgegeven aan de Ruitersportvereniging voor gehandicapten Zuid-Limburg.

'De gemeente heeft in 2007 drie richtinggevende voorwaarden geformuleerd voor de herontwikkeling van het gebied', zegt wethouder Peter Geenen (Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit). 'Centrale doelstellingen zijn het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed en de toename van de landschappelijke waarden. Herontwikkeling dient gericht te zijn op het realiseren van een (woon)zorgconcept dat niet concurrerend is met een andere ontwikkeling binnen een gebied met een straal van minder dan 50 kilometer en zich primair richt op zorgconsumenten van buiten de provincie Limburg. Het mag heel duidelijk niet concurrerend werken t.o.v. het woningbouwprogramma', aldus de wethouder.

Werkgroep

Peter Geenen: 'Begin 2010 heeft de Stichting Pergamijn ons gevraagd om met het oog op een eventuele herontwikkeling, ruimtelijke kaders te formuleren. We hebben besloten om de in 2007 geformuleerde doelstellingen te handhaven. In april 2010 is een werkgroep ingesteld bestaande uit medewerkers van de gemeente, de provincie en de Stichting Pergamijn.

Met de kaders zal de Stichting geïnteresseerden benaderen die binnen die kaders het gebied herontwikkelen. In mei 2010 heeft de gemeente het concept kaderstelling 'Watersley' besproken met de Stichting Behoud Kollenberg.


---