VU medisch centrum persbericht

Amsterdam, 29 juni 2011
2011/039/MP

Nieuwe leerstoel academisering huisartsgeneeskunde

Prof.dr. Mattijs E. Numans (huisarts) is benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Innovatie en kwaliteit van de academische werkplaatsfunctie huisartsgeneeskunde' bij VU medisch centrum. Zorgverzekeraar Univé heeft deze bijzondere leerstoel ingesteld om samen met de afdeling huisartsgeneeskunde van VUmc een impuls te geven aan de academisering en de kwaliteit van huisartsgeneeskunde in de regio Amsterdam. Op 28 juni 2011 sprak Numans zijn oratie uit.

In het Academisch Netwerk Huisartsgeneeskunde van VUmc werken huisartspraktijken nauw samen met de afdeling huisartsgeneeskunde. De praktijken in dit netwerk richten zich op zorginnovatie, onderzoek en opleiding. Studenten, coassistenten, semi-artsen, huisartsen in opleiding en promovendi vinden in deze academische werkplaats hun inspiratie, rolmodellen, opleiding en studiemateriaal.

Proactief beleid
Demografische veranderingen en de gewenste toename van de doelmatigheid van zorg vragen een proactief beleid. Door risicogroepen te inventariseren kan de eerste lijn gericht, en vaak ook preventief, in actie komen. In het academisch netwerk huisartsgeneeskunde van VUmc wordt een model ontwikkeld om een grote variëteit aan innovatieve zorg in een korte periode te kunnen ontwerpen, implementeren en evalueren.

Speerpunten
Projecten op het gebied van obesitas, ouderenzorg en lichamelijk onverklaarde klachten vormen de speerpunten voor de komende jaren. Deze sluiten aan bij actuele ontwikkelingen in de gezondheidszorg en bij de focusgebieden van VUmc en het EMGO+ instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg. Het is de ambitie om in de komende jaren ook bij te dragen aan de vorming van een consortium van huisartsennetwerken met routinezorgdata. Daarmee willen VUmc en EMGO+ nog meer nieuwe mogelijkheden creëren voor innovatief huisartsgeneeskundig onderzoek.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marije Poortvliet (020) 444 3444 fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Volg VUmc ook op :

Over Univé
Univé is onderdeel van Univé-VGZ-IZA-Trias, een van de grootste verzekeraars van Nederland. De verzekeringscombinatie telt ruim 4,2 miljoen zorgverzekerden en 800.000 schadeverzekerden. Univé-VGZ-IZA-Trias werkt zonder winstoogmerk en is met 150 vestigingen in het hele land dicht bij de klant. Voor meer informatie over Univé, zie www.unive.nl.

Achtergrondinformatie (