Grolsch NV


woensdag 29 juni 2011

Grolsch werkt actief aan kennisontwikkeling van gersttelers
- Nieuwste spuittechnieken voor gewasbescherming tijdens Growing Grolsch bijeenkomst -

Afgelopen week hebben gersttelers uit Zeeuws-Vlaanderen en een aantal Engelse collega's uit Kent tijdens een bijeenkomst van de Growing Grolsch Academy een demonstratie gekregen van de nieuwste spuittechnieken voor gewasbescherming. Drie verschillende spuitsystemen stonden daarbij centraal: de gangbare spuit met GPS-besturing, de spuit met luchtondersteuning en de nieuwste technologie op dit gebied de spuit met sleepdoek. Met name deze laatste, die speciaal met een dieplader uit Oost-Brabant was gekomen, kon op warme belangstelling van de aanwezige telers rekenen.

Tijdens de tweedaagse Growing Grolsch Academy bijeenkomst stonden de indicatoren Voedingsstoffen, Gewasbescherming en Water centraal. De telers uit Kent kwamen speciaal over om te bekijken hoe hun Nederlandse collega's invulling geven aan het project Growing Grolsch. Het doel was over en weer kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Naast een demonstratie van de nieuwste spuittechnieken voor gewasbescherming stonden een bezoek aan de Grolsch Mouterij in Kloosterzande, twee bedrijfsbezoeken aan Toptelers, een aantal inhoudelijke workshops en een veldbezoek met aandacht voor het nieuwe brouwgerstras Propino op de agenda. Jos Haeck, Projectleider Growing Grolsch en Directeur van de Grolsch Mouterij: "We kunnen terugkijken op twee inspirerende, nuttige en aangename Growing Grolsch dagen. Het is mooi om te zien dat intensieve kennisuitwisseling bijdraagt aan de verdere verbetering van de gerstteelt en keteninrichting. En natuurlijk geweldig dat onze aanpak voor duurzaam verbouwen ook internationale belangstelling geniet."

Growing Grolsch
Growing Grolsch is het samenwerkingsverband tussen bierbrouwer Grolsch en haar brouwgersttelers om te bereiken dat Grolsch in 2016 haar bier volledig kan brouwen van duurzaam geteelde gerst. Het doel van deze samenwerking is het duurzaam verbeteren van de gerstteelt en het creëren van de juiste keteninrichting. Een goede samenwerking met telers in de keten is daarvoor essentieel. Het levert Grolsch de beschikking over uitstekende brouwgerst en de telers een hogere financiële opbrengst.

Voor een praktische invulling van deze samenwerking is de Growing Grolsch Academy opgezet. Dit is een programma waarin ieder jaar enkele duurzaamheidsindicatoren aandacht krijgen. Dit gebeurt door een theoretische inleiding in de winter, gevolgd door praktische proeven en demonstraties in het groeiseizoen. Voor meer informatie over Growing Grolsch zie www.growinggrolsch.nl.

Duurzaam en verantwoord ondernemen
De activiteiten van Grolsch rondom duurzame akkerbouw zijn onderdeel van haar programma op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen. De speerpunten binnen dit programma voor de komende jaren zijn:


- Alcohol: het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik;
- Water: het maken van meer bier met minder water;
- Energie & CO2: het reduceren van energie-verbruik CO2-uitstoot;
- Verpakkingen: het stimuleren van hergebruik en recycling van verpakkingen.