Gemeente Sittard-Geleen



Europese aanbesteding gesloten, tientallen belangstellenden

Marktpartijen lopen warm voor Het Groene Net

Voor de aanbesteding en deelname aan Het Groene Net hebben zich 14 bedrijven uit binnen- en buitenland ingeschreven. Vandaag is aan de inschrijvers bekend gemaakt wie de shortlist hebben gehaald. De dialoogronde met de geselecteerde marktpartijen start vervolgens op 19 september. Tientallen gerenommeerde partijen uit binnen- en buitenland hebben interesse getoond in Het Groene Net, het duurzame warmtebedrijf in oprichting in Limburg. De investeringskosten in het warmtebedrijf worden geraamd op 82 miljoen euro. Een deel hiervan wordt betaald door de initiërende overheden Sittard-Geleen, Beek en Stein. Via een Europese aanbesteding gaan deze overheden nu een private partner selecteren. Vanuit de markt blijkt positief gereageerd op de aanbesteding en de deelname aan Het Groene Net.

Wethouder Ruud Guyt (Sittard-Geleen) toont zich tevreden met de kwaliteit van de inschrijvingen. 'Het was natuurlijk spannend of het concept door de markt zou worden opgepakt. Met de reacties van de inschrijvers kunnen we met nog meer overtuiging werken aan Het Groene Net. Bovendien constateren we dat de interesse van deze gerenommeerde bedrijven ons weer een stap dichter brengt bij de realisatie van Het Groene Net.'

Over Het Groene Net

Het Groene Net is een warmtebedrijf in oprichting en een initiatief van de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein in samenwerking met Biomassa Energiecentrale Sittard, Utility Support Group op het Chemelot-terrein (met een oppervlakte van 800 hectare en tachtig verschillende bedrijven het grootste chemische bedrijventerrein van Nederland) en woningcorporatie ZO Wonen. Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Provincie Limburg ondersteunen het project met kennis en middelen.

Het Groene Net omvat een omvangrijk ondergronds buizenstelsel van circa 60 kilometer dat woningen, kantoren en bedrijven langs dit traject gaat voorzien van warmte, afkomstig van de door Biomassa Energiecentrale Sittard geproduceerde duurzame warmte en industriële restwarmte van fabrieken op het Chemelot-terrein, geleverd door de Utility Support Group, een joint venture van SABIC en Sitech Utility Holding. Het netwerk loopt van Born tot aan Maastricht Aachen Airport. Volgens berekeningen kan Het Groene Net jaarlijks 835 kiloGigaJoule warmte aan woningen, kantoren en bedrijven leveren. Dit komt overeen met 30.000 woningequivalenten. Het bespaart per jaar 26,4 miljoen m3 gasverbruik en er wordt jaarlijks tot 47.000 ton CO2-uitstoot vermeden.


----------


Noot voor de redactie,