Gemeente Tytsjerksteradiel


Vanaf 30 juni geen strippenkaart meer in Fryslân

Vanaf 30 juni neemt de provincie Fryslân afscheid van de strippenkaart. Strippenkaartreizigers moeten dan de overstap naar de OV-chipkaart gemaakt hebben.

Afschaffing strippenkaart
Op dit moment heeft u nog de keuze om op de Friese bussen te reizen met een strippenkaart óf met de OV-chipkaart. Vanaf 30 juni is de strippenkaart in Fryslân echter niet meer geldig en betaalt u uw reis met de OV-chipkaart. Zorg er dus voor dat u zo snel mogelijk uw resterende strippen opmaakt en schaf op tijd een OV-chipkaart aan. Verkoop van losse kaartjes op de bus blijft na de afschaffing van de strippenkaart gewoon bestaan. Hiervoor betaalt u wel een hoger tarief.

Abonnementen
Reist u nu met een abonnement, dan heeft u nu nog geen OV-chipkaart nodig. De week-, maand- en jaarabonnementen blijven voorlopig nog geldig in Fryslân.

De OV-chipkaart
De OV-chipkaart is een nieuwe, gemakkelijke manier van betalen. Met één kaart krijgt u toegang tot het openbaar vervoer: trein, bus, tram en metro. De OV-chipkaart is ongeveer even groot als een bankpas. De kaart bevat een chip die u oplaadt met een saldo in euro's, waarmee u binnenkort in heel Nederland kunt reizen.

Reizen met de OV-chipkaart
U kunt op steeds meer plaatsen in Nederland gebruikmaken van de OV-chipkaart. Klik hier voor een actueel overzicht. In Fryslân kunt u de OV-chipkaart op de vaste wal in alle bussen gebruiken, met uitzondering van speciale bussen, zoals buurtbussen, de Opstapper, belbus, Niteliner, Frysker en de deeltaxi. Daarnaast kunt u met de OV-chipkaart reizen in de treinen van de NS en in Arriva treinen in Fryslân en Groningen.

Reizen op de Waddeneilanden
Met het oog op de vele buitenlandse toeristen wordt op de Waddeneilanden e-ticketing ingevoerd in plaats van de OV-chipkaart. Reizigers kunnen in de bus een kaartje blijven kopen tegen het normale tarief. De strippenkaart is vanaf 30 juni ook niet meer geldig in de bussen op de Waddeneilanden. Binnenkort kunt u een speciaal e-ticket kopen voor bus en boot dat via internet besteld kan worden.

Tarief OV-chipkaart
Voor reizen op de Friese vaste wal geldt een tarief van 11,8 eurocent per kilometer. Uitzondering hierop vormen de Qliners 350 en 351 en de Qliner 315 waarvoor respectievelijk 14,1 en 14,8 eurocent per kilometer betaald wordt. Als u met de stadsdienst Leeuwarden reist, betaalt u een tarief van 8,8 eurocent per kilometer. Naast dit kilometertarief betaalt u voor het stads- en streekvervoer een opstaptarief van 79 eurocent per busrit. Als u binnen 35 minuten nadat u hebt uitgecheckt overstapt, hoeft u dit opstaptarief niet nog een keer te betalen.

De huidige leeftijdskortingen blijven met de persoonlijke OV-chipkaart gelden. Zo reizen kinderen onder de vier jaar gratis en ontvangen kinderen tot 12 jaar en senioren, net als met de strippenkaart, 34 procent korting op het kilometertarief en het opstaptarief.

Rol provincie
De provincie is verantwoordelijk voor het bus- en treinvervoer in Fryslân. De provincie zorgt tijdens de invoering van de OV-chipkaart voor:

* Vaststellen van de hoogte van de tarieven.
* Toezicht op een zorgvuldige en stapsgewijze invoering van de OV-chipkaart.

* Een goede afstemming met aangrenzende provincies zodat ook tijdens de overgangsperiode doorgaand reizen met één kaart mogelijk blijft.

Kijk voor meer informatie over de OV-chipkaart in Fryslân op www.frieseovchipkaart.nl

Meer algemene informatie over de OV-chipkaart is op de volgende sites te vinden:

* www.ov-chipkaart.nl of bel 0900-0980 (EUR 0,10 per minuut)
* www.connexxion.nl of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief)
* www.qbuzz.nl of bel 0900-728 9965 (lokaal tarief)
* www.arriva.nl of bel 0900-202 2022 (EUR 0,10 per minuut)
* www.ns.nl of bel 0900-20 21 163 (EUR 0,10 per minuut)

Wilt u ons bellen:
14 0511 (geen netnummer)
Maandag tot en
met donderdag 08.30 - 17.00
Vrijdag 08.30 - 16.30

Wilt u ons schrijven of mailen:
Postbus 3, 9250 AA Burgum
gemeente@t-diel.nl