KRO

KRO's Hier slapen jullie (afl.5): weer naar huis

Uitzenddatum: 30/06/2011

Twee gezinnen ontdekken het dagelijks leven in een ontwikkelingsland

Drie weken lang hebben de twee gezinnen, Nugteren en De Nieuwe, gewoond bij een gastgezin in Bolivia en India. Deze week vertrekken ze weer naar huis. Het afscheid is niet makkelijk na 21 dagen lief en leed te hebben gedeeld met de leden van het gastgezin.

Drie weken geleden kwamen de families Nugteren en De Nieuwe als vreemden terecht bij hun gastgezin en was alles, maar dan ook alles, anders dan ze in hun Nederlandse leven gewend zijn. Het dagelijks leven in een ontwikkelingsland viel hen lang niet altijd mee, maar tijd doet wonderen. In de loop van drie weken werden ze opgenomen in het gezin waar ze logeerden en werd de wereld die eerst zo vreemd leek langzaam maar zeker steeds vertrouwder. Nu, na 21 dagen, nemen ze afscheid als echte vrienden. Als broers zelfs, om met Ronald en de Indiase Raj te spreken... "Iets wat ik met mijn eigen broer niet heb, heb ik bij hem wel gevonden en dat is heel bijzonder".

Eenmaal weer in Nederland blijkt het avontuur veel te hebben losgemaakt bij de beide gezinnen. "Ik zou zo weer terug willen!" verklaart Monica Nugteren. Een uitspraak die een paar weken geleden nog totaal ondenkbaar was, maar nu uit de grond van haar hart lijkt te komen. En net als Nikita de Nieuwe is zij trots op hoe zij zich gered heeft en dankbaar voor de vriendschappen die zijn ontstaan. "Wat heeft het met jullie gedaan, deze uitzonderlijke reis?" vraagt Anita Witzier tijdens een laatste bezoek. Voor Leen Nugteren is dat heel helder. "Het heeft ons dichter naar elkaar gebracht en het heeft ons sterker gemaakt samen".

In het nieuwe programma Hier slapen jullie gaan twee Nederlandse gezinnen het avontuur aan. Drie weken lang verruilen zij hun dagelijkse bestaan voor het leven in een ontwikkelingsland. Eén familie vertrekt naar het platteland van Bolivia en de andere familie reist af naar de sloppenwijken van de wereldstad Mumbai in India. Deze ervaring maakt dat ze anders gaan kijken; naar zichzelf, naar het leven én naar elkaar. Presentator Anita Witzier volgt de gezinnen tijdens dit avontuur

Hier slapen jullie, aflevering 5. Donderdag 30 juni om 20.30 uur op Nederland 1.