Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Margriet opent zomertentoonstelling 2011 in Koninklijk Paleis Amsterdam

RVD, 14 juni 2011, nr. 155

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht donderdag 30 juni de opening van de zomertentoonstelling 2011 in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. In de tentoonstelling 'Opstand als Opdracht. Flinck, Ovens, Lievens, Jordaens, De Groot, Bol en Rembrandt in het Paleis' staat de schilderijenserie in de bogen van de galerijen rondom de Burgerzaal centraal.

Het paleis is het voormalig stadhuis van Amsterdam. De bouw en het decoratieprogramma was één van de meest prestigieuze en artistieke projecten in de Gouden Eeuw. De burgemeesters van Amsterdam kozen de opstand van de Bataven tegen de Romeinen als onderwerp voor de schilderijenserie in de bogen van de galerijen. De tentoonstelling toont aan de hand van voorstudies, lichtprojecties en de voltooide stukken die vandaag de dag te zien het verhaal achter de schilderijen en de kunstenaars die meedongen naar het project.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met Stichting Restauratie Atelier Limburg en de Universiteit van Amsterdam. Het idee voor de tentoonstelling is ontstaan tijdens de restauratie van de schilderijen tussen 2005 en 2009. Naast de expositie in het Koninklijk Paleis vindt er in de zomer een presentatie plaats in het UvA ErfgoedLab gericht op de recente restauratiewerkzaamheden, de nieuwe ontdekkingen en restauratie-ethiek.